Acasă Stirea zilei Energia solara devine mai rentabila decat investitia in construirea de reactoare nucleare

Energia solara devine mai rentabila decat investitia in construirea de reactoare nucleare

41

Energia solara se dovedeste mult mai rentabila decat  dezvoltarea unor proiecte care vizeaza constructia de reactoare nucleare.

Potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, la finele acestui an puterea instalata in panouri solare va fi de 50-100 MW, anul viitor capacitatea acestora ar putea ajunge la 500-1.000 MW, pentru ca in 2016 sa atinga nivelul de 1.500 MW, a declarat Zoltan Nagy, directorul departamentului de eficienta energetica din ANRE.

Fiecare din cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda are o putere de circa 700 MW. Statul incearca de sase ani sa construiasca ale doua unitati nucleare, dar nu gaseste investitori, dupa ce companiile care in 2007 au intrat in acest proiect au renuntat la el la finele anului 2010, din cauza incertitudinilor privind investitia.

Costul instalatarii unui MW in panouri solare a scazut in ultimii doi ani de la 3,5 milioane euro la 1,5 milioane euro, astfel ca investitiile pentru constructia celor 1.500 MW ar ajunge la 2,2 miliarde euro. Comparativ, pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 investitia estimata de Guvern este 4 miliarde de euro.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos