Acasă Comentariul zilei Erdogan catre suedezi: „Nu ne predaţi teroriștii, dar ne cereţi să vă...

Erdogan catre suedezi: „Nu ne predaţi teroriștii, dar ne cereţi să vă permitem intrarea în NATO”

325

„Turcia nu va fi de acord cu aderarea Suediei la NATO până nu-i va preda  pe ‘teroriști’”, a amenințat din nou președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care acuză Suedia și Finlanda că adăpostesc militanți ai partidului muncitorilor din Kurdistan.

Pe de altă parte, Comisia Europeană și-a prezentat planul prin care ar pune capăt dependenței de gazele naturale și de petrolul din Rusia. Este un pachet pentru energie, de 300 de miliarde de euro, din planul de relansare post-Covid. Dar țintele de investiții pentru creșterea producției de energie din surse regenerabile sunt plasate, cel mai devreme, peste cinci ani.

Miercuri dimineaţă, miniştrii Apărării din Suedia şi Finlanda au depus oficial cererile de aderare la NATO, la sediul Alianţei din Bruxelles.

Stoltenberg salută aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

Jens Stoltenberg, secretarul-general al NATO: „Fiecare naţiune are dreptul de a-şi alege singură propriul drum. Voi aţi ales, urmând un proces democratic. Primesc cu căldură cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi ale Suediei. Sunteţi cei mai apropiaţi parteneri ai noştri. Iar aderarea voastră la NATO va spori securitatea noastră comună”.

Numai Turcia pare să pună bețe în roate aspiraţiilor de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Extinderea NATO ar fi semnificativă pentru noi atâta timp cât sensibilitățile noastre sunt respectate. Am cerut extrădarea a 30 de teroriști, dar ei (n.r. – Suedia) au spus nu. Nu ne predaţi teroriștii, dar ne cereţi să vă permitem intrarea în NATO. NATO este o organizaţie pentru securitate. Este o agenţie pentru securitate. Prin urmare, nu putem spune ‘da’ privării de securitate tocmai agenţiei care trebuie să asigure securitatea”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos