10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăEconomieEuro Insol a mai scapat Hidroelectrica de un contract pagubos

Euro Insol a mai scapat Hidroelectrica de un contract pagubos

in:

Stiri pe acelasi subiect

remus-borzaAdministratorul judicial al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a denuntat actele aditionale nr. 4 si nr. 6 la contractul de retehnologizare încheiat cu grupul Andritz Hydro pentru hidrocentrala Gogosu de pe Dunare.

“Incepand cu 1997 au fost initiate prin hotarari de guvern o serie de contracte internationale cu incredintare directa, legate de retehnologizarea unor capacitati de productie hidro. Numitorul comun al acestor contracte, pe langa incredintarea directa, o constituie si grupul de firme care reprezinta contractorul general. La originea contractelor sta retehnologizarea celor 6 hidroagregate din Portile de Fier I, inceputa in 1997, cu o valoare finala de 200 milioane euro. Sirul atribuirilor directe a continuat in 2001 cu cele 8 grupuri la Portile de Fier II unde decontarile au ajuns la aproximativ 250 milioane euro, ultimul agregat retehnologizat urmand sa intre in exploatare in iulie 2013. In 2003 contractul de retehnologizare de la Portile de Fier II s-a aditionat cu lucrarile aferente celor doua grupuri din centrala Gogosu in valoare de 54,5 milioane Euro. Ultimul contract este cel de retehnologizare a centralelor de pe Oltul inferior cu o valoare de cca 400 milioane euro. In total consortiul de firme Voith – Andritz a primit lucrari cu incredintare directa de peste 900 milioane de Euro. La acestea se adauga inca 89 milioane euro, retehnologizarea centralei Lotru, lucrare adjudecata de consortiul prin licitatie”, se arata intr-un comunicat emis de Euro Insol.

Dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa au fost analizate toate contractele in derulare. Dintre acestea, cele de retehnologizare au beneficiat de o atentie deosebita, atat prin prisma importantei centralelor modernizate cat si a costurilor asociate. La fel ca si alte contracte de retehnologizare, modernizarea hidrocentralei Gogosu nu se inscrie in indicatorii de eficienta tehnico-economica acceptati pe plan mondial.

”Ca atare Euro Insol, administratorul judiciar al societatii a initiat negocieri cu contractorul general, pentru alinierea pretului lucrarilor de retehnologizare la valoarea de piata, la nivelul anului 2013, dar nu s-a ajuns la un acord. Această corelare se impunea cu atat mai mult cu cat Hidroelectrica a achitat catre Andritz Hydro, avansuri de 61 milioane euro, incepand cu2002, pentru hidrocentrala Portile de Fier II si 13.6 milioane euro, in 2003, pentru lucrarile prevăzute să înceapa în 2013 la hidrocentrala Gogosu, fără a percepe dobânzi în această perioadă de 10 ani”, mai precizeaza documentul mentionat.

Remus Borza, reprezentantul Euro Insol sustine ca prin denuntarea actelor aditionale pentru retehnologizarea centralei Gogosu, urmareste realizarea lucrarilor, la preturi competitive, obtinute prin licitatie publica deschisa cu participare internationala, dupa ce valoarea actualizata a contractului impreuna cu lucrarile suplimentare preconizate pentru garantarea parametrilor energetici si de functionare, a crescut de la 54,5 milioane euro la 71,5 milioane euro in baza unui artificiu de calcul contractual care nu tine cont de evolutia preturilor la nivel mondial pentru astfel de servicii, care in ultimii 10 ani au scazut nu au crescut.Se va asigura in acest fel finalizarea lucrarilor la o centrala importanta in Sistemul Energetic National, la costuri corecte.

Denuntarea contractelor cu vechii parteneri ai Hidroelectrica nu este un scop in sine in procedura insolventei, dar urmareste optimizarea costurilor investitiilor societatii si practicarea unor preturi rezonabile, comparabile cu cele ale investitiilor similare la nivel european. Am fi acceptat sa achitam 50 milioane de euro pentru prelungirea cu inca un ciclu de viata a CHE Gogosu, dar 70 milioane euro este un cost mult prea mare si nejustificat in cazul unei capacitati de productie de numai 54 MW. La un atare cost ajungem la 1,3 milioane de euro/MW retehnologizat , echivalentul costului unui MW nou construit , care include si costul lucrarilor de constructii cu o pondere de aproape 70%. Costul de 1,3 milioane /MW apare cu atat mai mare daca il raportam la costul cu care a fost retehnologizata centrala Lotru, respectiv 89 milioane euro la o putere instalata de 510 MW, de unde rezulta un cost de 174 mii Euro/ MW rethnologizat.Timp de 15 ani toate retehnologizarile mari la Hidroelectrica s-au dat cu incredintare directa si aceluiasi consortiu de firme Voith – Andritz. N-or fi singurii pe lumea asta priceputi la retehnologizari. Sa-i lasam si pe altii sa se afirme. Toate lucrarile de retehnologizare pe viitor vor fi atribuite prin licitatii internationale. Ne dorim proceduri de achizitie transparente si competitive. Acesta este motivul pentru care în ianuarie 2013 am reluat de la zero licitatia cu valoare estimată de 136 milioane euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Dimitrie Leonida, cu o putere instalată de 210 MW”, a declarat Remus Borza.

 

 

 

Ultimele stiri