9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEconomieAVAS nu dispare. Doar se transforma in Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului

AVAS nu dispare. Doar se transforma in Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului

in:

Stiri pe acelasi subiect

Reorganizarea AVAS lasa fara serviciu zeci de persoane

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian va propune un proiect de...

AVASAVAS isi va schimba actuala denumire in Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). De asemenea, legislatia care reglementeaza actovitatea acestei institutii urmeaza sa fie modificata pentru ca noua entitate sa poate continua sa execute silit creantele preluate in scopul valorificarii si recuperarii.

„Intrarea in vigoare a Codului de procedura civila ingreuneaza derularea unui segment important al obiectului de activitate al institutiei (al AVAS – n.r.), facand practic imposibila aplicarea procedurii de executare silita, prin corpul de executori proprii, a creantelor preluate in scopul valorificarii si recuperarii. Din acest punct de vedere, un segment important de activitate, asa cum a fost el stabilit cu organismele internationale, la infiintarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare nu mai poate fi derulat”, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei.

Noul act normativ va „acomoda” prevederile de executare silita pe care le deruleaza AAAS cu cele din Codul de Procedura Fiscala, avand in vedere abrogarea prin legea de aprobare a Codului de Procedura Civila a unor articole specifice din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.51/1998 privind valorificarea activelor statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu mentinerea unor prevederi specifice activitatii proprii, se mentioneaza in nota de fundamentare.

De asemenea, activitatea AVAS este ingreunata din cauza blocarii conturilor de executorii judecatoresti, in urma obtinerii de titluri executorii avand ca obiect creante detinute impotriva Autoritatii.”Nu in ultimul rand, AAAS se confrunta cu imposibilitatea aprobarii unor documente si activitati pe care nu le poate indeplini intrucat nu exista nominalizari pentru membrii Consiliului de Indrumare si Supraveghere si nu sunt, inca, clarificate responsabilitatile in legatura cu coordonare, indrumarea si supravegherea activitatii institutiei”, potrivit notei de fundamentare.

AAAS va fi condusa de un presedinte, ales de cei cinci membri ai Consiliului de Supraveghere. In Consiliul de Supraveghere vor fi desemnati reprezentanti ai Ministerului Economiei, Secretariatului General al Guvernului, Bancii Nationale a Romaniei, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerului Finantelor Publice.

In proiectul de ordonanta de urgenta se precizeaza ca reorganizarea AVAS nu va genera cresterea numarului angajatilor si nici a bugetului institutiei pentru acest an.”Pentru executarea silita a titlurilor executorii, AAAS isi poate organiza corpul propriu de executori fiscali. Corpul propriu de executori fiscali se numeste prin ordin al presedintelui AAAS si are competenta pe intregul teritoriu al tarii”, se arata in nota de fundamentare.

Veniturile obtinute de AAAS din administrarea, valorificarea si recuperarea creantelor preluate vor fi virate intr-un cont separat de cel in care vor fi varsate veniturile din privatizari.Aceste venituri vor fi utilizate pentru plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect creante detinute impotriva AAAS, altele decat cele privind drepturi salariale, stabilite prin titluri executorii, inclusiv sumele datorate pagubitilor FNI, care au obtinut sentinte definitive si irevocabile, instituite cu titlu executoriu.

AAAS va fi subordonata Guvernului si coordonata de ministrul Economiei.AVAS are in portofoliu 641 de firme, din care peste 300 sunt in insolventa sau lichidare, iar 15 sunt in dizolvare. Autoritatea controleaza majoritar 140 de firme, cea mai mare parte fiind in lichidare sau insolventa.

Printre cele mai mari companii, in functie de valoarea capitalului social, unde institutia detine participatii minoritare se numara Roman Brasov (2,92%), Petrotel Lukoil Ploiesti (0,006%), Mechel Campia Turzii (1,02%), Mechel Targoviste (4,04%), Zaharul Oradea (0,008%), Astra Vagoane Arad (1,36%), Chimcomplex Borzesti (12,89%), Biofarm (1,04%) sau Laminorul Braila (0,27%).

 

Ultimele stiri