Rareș Bogdan, liderul delegației europarlamentarilor români din grului PPE, a salutat decizia Parlamentului European de a acorda Premiul Saharov din acest an opoziției democratice din Belarus.
În cadrul unei declarații în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, europarlamentarul român a calificat aceast gest drept ”un semnal foarte puternic, care insuflă curaj tuturor celor care luptă împotriva totalitarismului, autocrației, dictaturii, a derapajelor criminale care vor să anuleze libertatea de conștiință”.
”Represiunea brutală împotriva cetățenilor din Belarus nu le-a anulat acestora dorința fierbinte ca țara lor să devină o democrație. Astfel, ei au devenit un model pentru toți oamenii care vor să creadă că adevărul și iubirea sunt puternice și nu pot fi înfrânte. Iar iubirea superioară, cea care îți dă putere să lupți pentru țara ta, este forma superioară de simțire”, a completat Rareș Bogdan, membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European.
Europarlamentarul român a ținut să-i transmită un mesaj lui Aleksandr Lukașenko, ”care a spus că dacă opoziția din Belarus vine la putere, va fi o baie de sânge, iar ce s-a întâmplat în Ucraina va fi o plimbare în parc”.
”Fac o mică paranteză – acest nebun s-a lăudat că a ridicat țara din ruine, așa cum pesediștii noștri de tristă amintire mințeau că au scos România din noroaie. Mesajul meu este un citat din Abraham Lincoln: cel care refuză libertatea altora, acela n-o merită nici pentru sine. Să ia aminte, dacă mai are un neuron sănătos”, a menționat Rareș Bogdan.
Parlamentul European a decis săptămâna trecută să acorde Premiul Saharov din acest an opoziției democratice din Belarus, ca formă de recunoștere a eforturilor pentru apărarea democrației și libertății de gândire în fața unui regim brutal.
Opoziția democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, o inițiativă a ”femeilor curajoase” – printre care se numără candidata Svetlana Tihanovskaia, laureata premiului Nobel Svetlana Aleksievich sau activista politică Maryia Kalesnikava – dar și a unor personalități politice și reprezentanți ai societății civile.
”Este o recunoaștere pe deplin meritată a meritelor tuturor bielorușilor care continuă să lupte, cu un curaj imens, pentru un Belarus democratic”, a transmis oficialul român într-un mesaj pe Twitter.
Belarus se află în plină criză politică de la alegerile prezidențiale din 9 august, care au condus la o revoltă împotriva președintelui autoritar Aleksandr Lukașenko și a represiunii brutale ulterioare a demonstranților de către regimul acestuia.
Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 16 decembrie.
Miercuri, Parlamentul a adoptat, de asemenea, noi recomandări prin care se solicită o revizuire cuprinzătoare a relațiilor UE cu Belarus.
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înființat în 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Acesta este denumit în onoarea fizicianului și disidentului politic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 EUR.
Anul trecut, premiul a fost acordat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorității uigure din China.