Acasă ACTUALITATE Europarlamentarul PPE Rareș Bogdan spune că dezinformarea reprezintă ”o temă îngrijorătoare la...

Europarlamentarul PPE Rareș Bogdan spune că dezinformarea reprezintă ”o temă îngrijorătoare la care trebuie să găsim soluții”

9

Europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL, PPE) a atras atenția asupra pericolelor pe care le implică dezinformarea pentru unitatea Uniunii Europene. 

Într-o declarație în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, Rareș Bogdan, singurul român membru al Comisiei speciale privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea (INGE) din Parlamentul European a specificat că ”una dintre manierele cele mai perverse (…) este aceea în care cetățenilor UE le este indusă neîncrederea în măsurile luate de guverne pentru combaterea pandemiei Dezinformarea reprezintă o temă la care trebuie să găsim soluții”.

Acesta a explicată este este vorba despre ”campanii finanțate consistent, duse pe mai multe planuri”.

”Un plan este reprezentat de diseminarea unor așa-zise informații care induc ideea că acest coronavirus ori nu există, ori este benign. Alt plan, sau direcție de propagandă, este acela că cifrele îmbolnăvirilor ar fi trucate, în sensul umflării lor, pentru ca la adăpostul panicii create, dacă se poate spune astfel, anumite corporații să-și vândă produsele sau să fie scoase de pe piață anumite companii care fac concurență unor…<<inițiați>>”, a detaliat eurodeputatul român.

Rareș Bogdan a atenționat în acest context că ”pericolul este real”. ”ste păcat ca toate eforturile de a construi o Uniune a păcii, a solidarității, a demnității umane să fie năruite de ambițiile unor frustrați”, a conchis liderul europarlamentarilor români din grupul PPE.

Uniunea Europeană depune eforturi pentru protejarea societăților și a cetățenilor săi împotriva amenințărilor hibride, inclusiv împotriva acțiunilor de răspândire a informațiilor eronate și de dezinformare.

În contextul intensificării activităților de dezinformare legate de pandemia de COVID-19, instituțiile UE au acționat pentru a crește gradul de sensibilizare cu privire la pericolele dezinformării și au promovat utilizarea surselor sigure.

Amintim că la 10 iunie, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, au publica o comunicare comună intitulată ”Combaterea dezinformării în legătură cu COVID-19 – Asigurarea unei informări corecte”, propunând acțiuni concrete de sporire a rezilienței UE împotriva provocării reprezentate de dezinformare.

Acestea includ sporirea sprijinului UE pentruverificatorii de fapte și cercetători, consolidarea capacităților de comunicare strategică ale UE și consolidarea cooperării cu partenerii internaționali, cu garantarea, în același timp, a libertății de exprimare și a pluralității.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentEuroparlamentarul PPE Rares Bogdan salută Decizia Parlamentului European de a acorda Premiul Saharov 2020 opoziției democratice din Belarus
Articolul următorFranta intra incepand de maine intr-un nou lockdown. Situatia pare scapata de sub control