25.1 C
București
vineri, mai 24, 2024
AcasăACTUALITATEExista reciprocitate? Guvernul Romaniei plateste 2000 de lei bursa pentru fiecare elev...

Exista reciprocitate? Guvernul Romaniei plateste 2000 de lei bursa pentru fiecare elev din Ucraina!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Guvernul de la București, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni, a reluat programul de burse destinate elevilor din Ucraina pentru studierea limbii române. Cuantumul acestor burse s-a dublat, fiind acum de 2.000 de lei pentru fiecare elev, informează Rador.

Mario Balint – Asociația Românilor din Regiunea Odesa ”Gavriil Muzicescu”, a primit în urmă cu câteva zile acceptul autorităților române de a gestiona programul de burse acordate școlarilor de origine română din Ucraina pentru învățarea și aprofundarea studiilor de limba română. Bursele nu s-au mai acordat din decembrie 2020.

Vladimir Pavel, președintele Asociației ”Gavriil Muzicescu”: Suntem singura asociație care procesează toate dosarele pe sudul regiunii Odesa, adică toate școlile care învață în limba română. 12 sau 13 școli și în jur de 1.000 de elevi ar putea beneficia. Pentru clasele primare, I-IV. Anii precedenți, când au fost aceste burse acordate, era cuantumul de 1.000 de lei. Acum, cuantum de 2.000 de lei per elev. E un formular care se completează, se semnează de părinte, însă mai jos se confirmă de Consulatul României – fie la Odesa, fie la Cernăuţi. Și din cauza aceasta noi avem acuma o mică problemă, că la Odesa Consulatul și-a întrerupt programul.

Consulatul României la Odesa nu funcționează din luna februarie, iar pentru o familie de români, trăitori într-un sat de la malul mării, cu venituri modeste, este imposibil să bată drumul până la Consulatul de la Cernăuți, pentru o semnătură. În aceste condiții, multe familii românești vor renunța la bursa oferită de România.

Sursa: Rador

Ultimele stiri