10.2 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăSocialSanatateExpert in sanatate publica: Daca nu ne vaccinam, in toamna vom avea...

Expert in sanatate publica: Daca nu ne vaccinam, in toamna vom avea din nou restrictii dure!

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

În prima zi cu măsuri de relaxare, Romania a înregistrat un record la capitolul vaccinare. Oamenii nu au iesit doar in parcuri si la terase, ci foarte multi au ales sa se plimbe spre punctele de vaccinare din toata tara.

Sâmbătă, 15 mai, au fost administrate aproape 120.000 de doze de ser anti Covid-19.

Despre situaţia de la noi am discutat cu profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş. El este de părere că măsurile de relaxare nu ar fi trebuit aplicate unitar, deoarece descurajează campania de vaccinare.

”Problema este că dacă măsurile de relaxare sunt oferite nediscriminativ tuturor, în același timp, nu validează în mod necesar actul responsabil al vaccinării și riscă să ducă la scăderea ritmului de vaccinare. Faptul că la evenimente, accesul se face exclusiv pe baza statutului de vaccinat sau a unui test obținut în ultimele 72 de ore sau 24 de ore, în același timp creează un stimulent pentru vaccinare, exact la fel cum întoarcerea din concediu, în funcție de țara din care vii, oferă un stimulent să te vaccinezi, pentru că poți să intri mai ușor în țară” – spune Cherecheș.

Profesorul de sănătate publică este de părere că măsurile de relaxare din România ar fi trebuit aplicate ”pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv”.

”Ar fi trebuit făcut diferențiat, pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv. Pentru că avem unele județe în care procentul de vaccinare este corespunzător, este mare, și alte județe în care procentul de vaccinare este extrem de redus. Ori în momentul în care oferi pentru toată țara aceleași măsuri, nu este niciun stimulent pentru județele respective să ridice ritmul. Dacă s-ar fi impus o limită, de exemplu dacă depășești 30 % procent de persoane vaccinate în județul respectiv, treci într-o stare mai relaxată, ar fi fost un stimulent pentru județele respective. Așa, există posibilitatea ca atunci când începe valul 4 în toamnă, județele respective să constituie surse de focare de infecție.” – a mai declarat Răzvan Cherecheș, invitat în studioul Știrilor Pro TV.

Ultimele stiri