Acasă Mediu VIDEO – Imagini socante: Din cauza gripei aviare, mii de pui sunt...

VIDEO – Imagini socante: Din cauza gripei aviare, mii de pui sunt omorati cu sange rece in Romania!

145

Decizia de a interzice în toate ţara, pentru 30 de zile, comercializarea puilor de păsări de o zi are consecinţe în lanţ. Prima consecinţă este una dramatică, milioane de pui de o zi fiind ucişi prin gazare în incubatoare, în timp ce românii rămân fără păsări de carne şi fără ouă.

Un importator de pui a încălcat prevederile legale şi a furnizat pui contaminaţi cu virusul gripei aviare la ferma, care deţinea 180.000 de păsări, generând un focar. Trei noi focare de gripă aviară au fost depistate în judeţul Mureş în gospodării ale populaţiei din localităţile Sântana, Cozma şi Grebenişu de Câmpie, în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate din exploataţia comercială din Ungheni, arată stiripesurse.ro.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis eutanasierea păsărilor din focar și a delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, conform regulamentului european aplicabil în astfel de cazuri. Doar că autorităţile (Comitetul Național pentru Situații de Urgență şi ANSVA) au mers mai departe şi au decis interzicerea comerţului cu păsări vii din întreaga țară, timp de 30 de zile.

Decizia interzicerii comercializării păsărilor vii are consecinţe dramatice. În perioada februarie-mai, peste 40 de milioane de pui de o zi, producţie internă, au fost livraţi către gospodării şi către ferme. Acestora li se adaugă aproximativ 50 de milioane de pui de o zi de import. Într-o adresă către ANSVSA, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România avertizează că în urma interzicea comercializării, puii aduși din import și destinați vânzării prin magazine autorizate se vând acum în spații improvizate, neautorizate, fără ca această actuvitate să poată fi controlată de ANSVSA. Mai mult, o parte din puii care se vindeau în magazinele autorizate se vând acum în stradă, existând informații că a înflorit comerțul cu pui de o zi necontrolat.

Staţiile de incubare din România se află într-o situaţia dificilă, fiind obligate să se debaraseze de puii de o zi care au eclozat după decizia CNSU şi ANSVSA. Deşi focarele sunt în judeţul Mureş, comerţul cu păsări a fost intezis în toată ţara. Potrivit ghidului oficial al ANSVSA, puii trebuie omorâţi, iar metoda obligatorie este gazarea. Imagini cumplite cu gazarea a sute de mii de pui au intrat în posesia STIRIPESURSE.RO. Păsările sunt băgate în saci de plastic, legaţi la gură, în care se introduce un amestec gazos care îi omoară în câteva secunde.

Înregistrarea VIDEO poate fi văzută AICI!

„O situaţie grea, manageriată prost, pentru că nu au fundamentat cum trebuie această decizie şi iată că astăzi, prin interzicerea comercializării puilor de o zi, se pune în pericol întreg sectorul avicol, cel mai performant sector pe care îl avea România în zootehnie. Sunt implicaţii majore din punct de vedere economic, cu blocaje la unităţile care produc pui de o zi. Ei aveau un plan de ecluziune care era cunoscut de DSV-uri şi ştiau unde pleacă aceşti pui. Acum nu pot pleca şi îi omoară când iese ies din nou. Acest sector este la baza întregii industrii avicole din România. Există această situaţie grea, dar nu este posibil să introducem amatori într-un domeniu atât de important şi bine pus la punct în România. Este o situaţia gravă şi Guvernul trebuie să intervină urgent, să-i susţină pe cei care au pierderi acum, pentru că sacrificarea puilor de o zi în staţiile de incubare presupune pierderi care sunt înregistrate atât de crescătorii de păsări de ouă şi de carne, cât şi de crescătorii de furaje. Aici este un lanţ bine pus la punct şi m-am mirat că decizia respectivă nu a fost urmată de lămuriri în aşa fel încât să nu blocăm ţara. Am blocat-o deja”, a declarat fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, la România TV.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos