Acasă ACTUALITATE Fara precedent de la inceputul razboiului: Tot mai multe voci din Rusia...

Fara precedent de la inceputul razboiului: Tot mai multe voci din Rusia se ridica impotriva lui Putin!

1566

Ministerul rus al Apărării (MoD) a anunțat retragerea trupelor de pe linia Balakliya-Izium la 10 septembrie, catalogând în mod nereal retragerea ca fiind o „regrupare” a forțelor pentru a sprijini eforturile rusești în direcția regiunii Donețk – exact cum a procedat Kremlinul după retragerea rusă în urma pierderii Bătăliei pentru Kiev.

MoD nu a recunoscut succesele ucrainene din jurul regiunii Harkov ca fiind factorul principal al retragerii rusești și a susținut că, în ultimele trei zile, comandamentul militar rus a efectuat o retragere controlată din zona Balakliya-Izium.

Moscova a afirmat în mod fals că forțele ruse au întreprins o serie de acțiuni demonstrative și au folosit artileria și aviația pentru a asigura siguranța forțelor rusești care se retrăgeau.

Aceste declarații rusești nu au nicio legătură cu situația de pe teren.

Incapacitatea Ministerului rus al Apărării de a recunoaște eșecurile Rusiei în regiunea Harkov și de a stabili în mod eficient condițiile de informare duce la prăbușirea spațiului informațional rusesc.

Propagandiștii de televiziune ai Kremlinului au oferit o gamă largă de explicații confuze pentru succesele ucrainene, de la justificări potrivit cărora forțele rusești luptă împotriva întregului bloc occidental, până la minimizarea importanței liniilor de comunicații terestre rusești (GLOCS) din Kupyansk.

Propagandiștii Moscovei au părut neobișnuit de dezorganizați în relatările lor, unii confirmând cucerirea anumitor orașe, iar alții infirmând astfel de informații.

De asemenea, experții invitați nu au fost în măsură să confirme narațiunile prezentatorilor, potrivit cărora succesele ucrainene nu sunt semnificative pentru axa Donbas.

O astfel de emisiune poate dezvălui adevăratul progres al „operațiunii militare speciale” publicului larg rus care se bazează pe mass-media de stat și pe Ministerul rus al Apărării pentru actualizări.

Anunțul de retragere din Harkov au infuriat și mai tare comunitățile bloggerilor militari și naționaliștilor ruși care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului de a cuceri întreaga Ucraină.

Bloggerii militari ruși au condamnat Ministerul Apărării pentru că a păstrat tăcerea, a ales autoizolarea și a denaturat adevărata situație.

Unul dintre ei a declarat chiar că tăcerea Ministerului rus al Apărării este o trădare a militarilor ruși care au luptat și încă luptă în Ucraina.

Un altul a remarcat, de asemenea, că Ministerul rus al Apărării a ignorat sau a înjosit în mod repetat comunitatea bloggerilor militari care a exprimat îngrijorări cu privire la conducerea militară rusă și la lipsa de transparență pe front.

Înainte de anunțul de retragere, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu convoaie militare rusești care se păreau că se deplasau pentru a întări direcția Harkov pe 9 septembrie.

Multe publicații rusești și bloggerii militari  își exprimaseră speranța că aceste întăriri vor stabiliza linia frontului și vor respinge avansurile ucrainene pe Izium, în ciuda faptului că Ministerul rus al Apărării nu abordase situația în curs de desfășurare cu câteva zile înainte.

Probabil că blogerii ruși ar fi acceptat anunțul Ministrului rus al Apărării de retragere, așa cum au făcut-o anterior cu retragerea rusă de pe Insula Șerpilor și alte pierderi tactice rusești, dacă spațiul informațional rusesc nu ar fi fost suprasaturat de imagini cu succesele ucrainene.

Astfel de inconsecvențe în mesaje susțin și mai mult evaluarea ISW conform căreia Ministerul rus al Apărării se confruntă cu provocări în a răspunde la evoluții neașteptate în cadrul informațional stabilit, care prezintă invazia rusă în Ucraina ca pe o operațiune ușoară și fără greșeli.

Cel mai important, astfel de practici de informare inconsecvente erodează încrederea publicului rus în mesajele Ministerului rus al Apărării și dăunează fațadei propagandistice a Kremlinului.

Bloggeri ruși au criticat, de asemenea, autoritățile de ocupație ruse pentru că nu au organizat măsuri de evacuare în regiunea Harkov.

Unii au remarcat faptul că administrațiile de ocupație sunt dezorientate și lipsite de inițiativă. Propagandiștii de televiziune ai Kremlinului au oferit o gamă largă de explicații confuze pentru succesele ucrainene, de la justificări potrivit cărora forțele rusești luptă împotriva întregului bloc occidental, până la minimizarea importanței liniilor de comunicații terestre rusești (GLOCS) din Kupyansk.

Propagandiștii Moscovei au părut neobișnuit de dezorganizați în relatările lor, unii confirmând eliberarea anumitor orașe, iar alții infirmând astfel de informații.

De asemenea, experții invitați nu au fost în măsură să confirme narațiunile prezentatorilor, potrivit cărora succesele ucrainene nu sunt semnificative pentru axa Donbas.

„Unele sunt surse foarte îndoielnice, dar există și aceia – precum Ghirkin – care știu despre ce vorbesc și sunt în mod clar în contact cu oamenii de pe front”, a spus Galeotti, citat de The Guardian.

Deocamdată, Kremlinul pare să fie dispus să accepte criticile venite din partea trupei de bloggeri pro-război. Girkin a cerut în repetate rânduri concedierea ministrului apărării, Serghei Șoigu, cerând într-o postare chiar ca ministrul să fie executat de un pluton de execuție.

Toleranța Kremlinului față de comentariile bloggerilor este remarcabilă, spun experții, având în vedere noile legi introduse în temeiul cărora critica războiului poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Pavel Lujin, un expert militar rus independent, crede că bloggerii sunt lăsați „neatinși”, deoarece oferă o supapă pentru o parte a populației ruse pentru a-și exprima furia față de eșecurile din Ucraina. „Kremlinul este prea speriat pentru a ignora pur și simplu secțiunea naționalistă a populației”, a spus Lujin, adăugând că unii dintre bloggeri au funcționat probabil cu aprobarea tacită a serviciilor de securitate.

Galeotti a spus în mod similar că „mulți” dintre bloggeri au fost „conectați sau protejați de personalități din cadrul agențiilor militare sau de securitate”.

Deocamdată, Ghirkin și alți bloggeri militari probabil că își vor continua criticile zilnice, deoarece ofensiva militară sângeroasă a lui Putin a stagnat în Ucraina.

Contraofensiva ucraineană paralizează efectiv conducerea ocupației ruse, care probabil se teme pentru soarta sa.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos