12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăACTUALITATETurismFenomen ingrijorator: Apa Marii Negre este tot mai calda, de la an...

Fenomen ingrijorator: Apa Marii Negre este tot mai calda, de la an la an!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Schimbările climatice produc efecte neașteptate pe litoralul românesc. Apa Mării Negre este tot mai caldă, de la an la an.

Ca să vă faceți o idee, în 2019 temperatura medie a fost cu aproape 6 grade mai mare ca cea din 2014.

În aceste condiții se schimbă lucrurile și în materie de pescuit. Scrumbia albastră se prinde deja în plase, chit că era așteptată abia la sfârșitul lunii aprilie. Prin urmare, cherhanalele deschise își așteaptă clienții cu marfă proaspătă.

Specialiștii anunță o creștere a temperaturii Marii Negre în medie cu 0,5 grade pe an. În Mangalia, unde în general apa este mai rece față de nordul litoralului, datele sunt chiar îngrijorătoare.

Aici au fost măsurate 6 grade în plus pe parcursul a 5 ani. Doar 2020 a făcut excepție, iar apa s-a răcit influențată de debitul Dunării și de curenții marini.

Dan Vasiliu, director institut GeoEcomar Constanța: “Există o tendință de creștere a temperaturii apei, există o tendința de creștere în funcție de debutul marii și al condițiilor atmosferice.

Efectele sunt neașteptate. Alexandru administrează o pescărie în zona plajei de la Corbu și povestește că pentru prima dată în ultimii cinci ani a prins atât de devreme renumită scrumbie albastră.

Alexandru Sutac, pescar: “De la sfârșitul lui decembrie a început să vină scrumbia, ceea ce acum cinci ani nu există așa ceva. Acum vine din ce în ce mai des, începem cu cam două luni mai devreme. Acum nu știm o fi din cauza încălzirii globale, dar cert este că apa este mult mai caldă și probabil de aia vine.

Din apă, scrumbia ajunge extrem de repede pe plită sau în cuptor.

Matei Datcu, administrator restaurant: “De câteva săptămâni a început să se prindă scrumbia, de obicei venea mai în primăvară, dar fiind căldura a început să se prindă destul de devreme ceea ce este foarte bine.”

Bucătar: “Trebuie să o crestăm foarte des, pentru că scrumbia este un pește foarte gras, îi punem sare, o punem pe plită, o lăsăm șase, șapte minute pe o parte, o întoarcem până se coace pe interior, o dăm jos și o servește clientul cu ce vrea, cu mujdei, cu saramură, cum dorește.”

Apariția timpurie a scrumbiei le-a atras atenția și cercetătorilor marini, care studiază posibilitatea de a schimbă perioada de prohibiție pentru capturarea scrumbiei.

Anul acesta, interdicția se aplică între 9 aprilie – 7 iunie.

George Tiganov, cercetător institutul Grigore Antipa Constanța: “Ea începe migrația datorită schimbărilor hidroclimatice din ce în ce mai devreme față de anii precedent și se apropie de țărmurile litorale ale Mării Negre la sfârșitul lunii decembrie în grupuri din ce în ce mai mari odată cu creterea temperaturilor. Capturile la litoralul românesc sunt undeva la 30-40 până la 100 de tone.

Scrumbia albastră este din aceeași familie cu tonul și este considerată o delicatesă.

Ultimele stiri