Acasă Vorba zilei Fiecare inima are podul ei cu vechituri, pe care nu se indura...

Fiecare inima are podul ei cu vechituri, pe care nu se indura sa le arunce niciodata, dar le scutura din cand in cand – Tudor Musatescu

44

Tudor Musatescu (n. 22 februarie 1903, Campulung-Muscel – d. 4 noiembrie 1970) a fost un poet, prozator, dramaturg si umorist roman.

URMARESTE-NE PE YOUTUBE

A absolvit facultatea de litere si filozofie si facultatea de drept. Provenind din familia unui avocat, „contaminat” de inclinatiile artistice ale mamei sale, Tudor Musatescu este cuprins de patima scrisului inca din anii de scoala.

Scrie epigrame, compune de unul singur o revista scrisa de mana, „Ghiocelul”, cu versuri, schite si chiar cu o piesa de teatru, intitulata „Ardealul”. A scris schite, romane, piese de teatru dar succesul i-a fost adus de teatru.

La maturitate, atat ca varsta, cat si ca formatie artistica, Tudor Musatescu se dedica trup si suflet teatrului, in calitate de dramaturg, traducator, director de scena, de conducator si proprietar de teatru. Criticii l-au considerat un fidel continuator, in perioada interbelica, al comediei caragialene de moravuri, prin tipologie, situatii si dialoguri spirituale. Debutul scenic l-a avut la Paris, in 1923, in piesa Focurile de pe comori.

Piesele de teatru ale lui Musatescu, cu deosebire comediile „Titanic-Vals”, „…escu” si melodrama „Visul unei nopti de iarna”, au avut succes si in strainatate.Titanic-Vals si „…escu” au fost ecranizate.

Multe dintre ele au fost traduse in limbile franceza, engleza, germana, italiana, greaca, poloneza, ceha etc.

Articolul precedentParlamentari din Comisia speciala pentru Rosia Montana vor vizita exploatarea miniera!
Articolul următorCum sa faci rame foto din ambalaje de carton uzate! VIDEO