Acasă Stirea zilei Firmele poloneze investesc in Romania. Compania Euro MGA a fost preluata de...

Firmele poloneze investesc in Romania. Compania Euro MGA a fost preluata de Grupul Selena

50

Romania devine tot mai interesanta pentru investitorii polonezi care cauta diferite oportunitati de afaceri la noi in tara. Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei la Bucuresti, spune ca toate companiile romanesti aflate pe lista de privatizări a Fondului Monetar Internaţional sunt importante pentru oamenii de business din tara sa.

Investiţiile României în Polonia sunt sub 50 de milioane de euro, ceea ce face ca România să nu figureze pe lista Băncii Naţionale a Poloniei care cuprinde ţările cu investiţii directe în Polonia. De asemenea, nu există companii româneşti listate la Bursa de la Varşovia, dar sperăm ca până la sfârşitul anului să fie listat Fondul Proprietatea”, a declarat Marek Szczygiel.

Interesul firmelor poloneze pentru preluarea unor active din Romania s-a vazut si in cadrul ultimei tranzactii realizate pe piata materialelor de constructii. Grupul polonez Selena a preluat afacerile din România ale producătorului local Euro MGA, în urma unei proceduri de reorganizare a companiei româneşti.Directorul societăţii preluate, Laurenţiu Ştefănescu, a spus că în 2009, din cauza crizei economice, MGA a fost nevoită să închidă o serie de capacităţi de producţie, iar în 2011 a cerut insolvenţa.

 

”Am închis fabrica de polistiren şi elemente de fixare pentru plăci ceramice. În 2011, societatea a cerut intrarea în insolvenţă, pentru a se proteja în faţa creditorilor. Tot în 2011, am obţinut şi acceptul Selena de achiziţionare a datoriilor MGA, în valoare de 13 milioane de lei. A avut loc o majorare de capital social la MGA şi astfel au fost achitate datoriile către creditori şi furnizori. În iunie 2012 a fost aprobată ieşirea din insolvenţă, iar compania şi-a reluat activitatea”, a precizat Ştefănescu.

 

Euro MGA a trecut printr-un proces de restructurare, ca parte din planul de finalizare a procedurilor de insolvenţă. În prezent, Selena şi Euro MGA au 110 angajaţi. “Funcţionăm în România ca două entităţi juridice separate. Ţintim pentru sfârşitul anului 2012 o creştere a cifrei de afaceri a MGA cu 90 la sută, faţă de 2011, o creştere cu peste 33 la sută a cifrei de afaceri la produsele tradiţionale de adezivi pentru construcţii şi o creştere cu 50 la sută a cifrei de afaceri consolidate”, a explicat la randul sau administratorul Selena România, Dorin Spătaru.

 

Euro MGA a avut, în 2011, o cifră de afaceri de 8,119 milioane lei.Rezultatele pe primele şase luni din 2012 arată deja o creştere cu 49 la sută a afacerilor producătorului preluat, au explicat reprezentanţii Selena.

 

Grupul Selena, un holding cu capital polonez, ce operează la nivel global, produce şi distribuie produse chimice pentru construcţii. Grupul include 30 de companii în 18 ţări şi 15 fabrici de producţie.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos