26.8 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăEconomieFinanteFiscul cauta turnatori: denuntarea evaziunii va fi rasplatita financiar

Fiscul cauta turnatori: denuntarea evaziunii va fi rasplatita financiar

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romanii care vor transmite Fiscului informatii legate de fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale consistente sau facilitati la plata impozitelor, in functie de valoarea prejudiciului recuperat, asa cum se intampla si in alte state. Anuntul a fost facut de secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Liviu Voinea, care va studia legislatia „denuntatorului” din Suedia chiar la ea acasa.

 

„In Suedia vom analiza si sistemul denuntatorului, care functioneaza de ani buni acolo si ar putea fi implementat si la noi”, a declarat Voinea, pentru Mediafax, cu doua saptamani inainte de efectuarea unei vizite de informare in aceasta tara.

 

Oficialul MFP a aratat ca Suedia este un exemplu de tara in care populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau despre operatiunile unor companii.

 

„Acolo oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se transmite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta”, a explicat Voinea.

 

Secretarul de stat va pleca peste doua saptamani in Suedia pentru a prelua normele de aplicare a platii TVA la incasare din aceasta tara si pentru o analiza a modelului suedez de impozitare a proprietatii. „Cred ca reforma proprietatii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe cand Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari in Romania”, a mai spus Voinea.

 

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denuntatori prin care acestia pot castiga o recompensa de pana la 30% din veniturile recuperate de stat datorita informatiilor astfel obtinute.

 

Recent, un fost bancher de la divizia americana a bancii elvetiene UBS, in prezent condamnat si arestat, a primit o recompensa de 104 milioane de dolari pentru ca a divulgat „ingineriile” prin care grupul financiar ajuta clienti bogati din SUA sa-si mascheze veniturile pentru a plati taxe cat mai mici.

 

Informatiile oferite de Bradley C. Birkenfeld au ajutat Fiscul din Statele Unite (IRS) sa recupereze taxe neplatite de 5 miliarde de dolari, precum si sa ajunga la o intelegere cu UBS prin care banca a acceptat plata a 780 milioane de dolari si cedarea informatiilor privind conturile a 4.500 de clienti americani pentru inchiderea investigatiei.

 

In ultimii ani, autoritatile fiscale din Germania au cumparat in mai multe randuri, de la angajati ai bancilor elvetiene, baze de date cu informatii despre clientii germani bogati care isi ascund averea in conturi off-shore. Cel mai recent, in acest an, un informator al Fiscului german a fost recompensat cu 3,5 milioane euro in schimbul unui CD cu astfel de informatii.

Ultimele stiri