20.2 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăACTUALITATEFlorin Citu n-are emotii la motiune si da asigurari ca nu pleaca:...

Florin Citu n-are emotii la motiune si da asigurari ca nu pleaca: ”Vom fi într-un interimat foarte lung”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Ciolacu despre Geoana presedinte: ”Nu cred in ciorbe reincalzite”

Intrebat daca Mircea Geoana, fost presedinte al PSD, ar...

În mai puțin de o săptămână, Florin Cîțu și-ar putea pierde funcția de prim ministru. Pentru că toate calculele din Parlament duc la același rezultat – căderea Guvernului prin moțiune de cenzură – liberalii se pregătesc de un scenariu de criză.

Ar fi un lung interimat al Guvernului, fără atribuții depline, timp în care Florin Cîțu să-și pregătească terenul, pentru a reveni cu un guvern minoritar, susținut de social democrați, că să poată da ordonanțe de urgență în plină criză sanitară și energetică.

Premierul Florin Cîțu: ”Dar până în acest moment nu se vede un plan B, ceea ce înseamnă că vom fi într-un interimat foarte lung, cu acelaşi guvern, dar un interimat foarte lung şi vom vedea ce putem să facem în aceea situaţie”.

Declarația premierului Florin Citu vine că un verdict pe care l-a acceptat deja. Adversarii politici îi numără zilele rămase în fruntea guvernului.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: “Cât e AMR-ul real? AMR-ul e… câte zile mai sunt până marț? Florin Cîțu va fi istorie din poziția de prim ministru”.

Social-democrații și-au convocat deja cei 157 de parlamentari, care promit că vor vota la vedere căderea Guvernului. La fel și aleșii USR PLUS și cei ai AUR, care vor aduce un total de 280 de voturi, cu 46 mai multe decât necesarul pentru demiterea Executivului.

Asta nu înseamnă că de marți, Florin Cîțu va pleca de la Guvern, ci va rămâne, cel mai probabil, premier interimar. Dacă moțiunea va trece, PNL ar urmă să ceară din nou părerea Curții Constituționale. Va sesiza faptul că același Guvern a fost vizat de 2 moțiuni în același timp, și o va face pentru a trage de timp.

Anca Dragu, președintele Senatului: “Avem politicienii și puțină logică, și nu facem tot felul de prostii și fugim repede la Curtea Constituțională să ne dea dreptate unora și altora”.

Cu un Guvern interimar, liberalilor le mai rămân, așadar, două variante de urmat. Cea mai drastică și mai puțin probabilă este cea a alegerilor anticipate. Astfel, mai degrabă s-ar prefigura un Guvern minoritar, care să primească sprijinul social democraților. Este mare nevoie de un Guvern în valul 4 al pandemiei, cu un leu care se prăbușește și facturi tot mai mari.

Reporter: Există variante în rândul liberalilor, de alt nume de premier, care să treacă de votul Parlamentului?
Florin Roman, liderul deputaților PNL: ”Nu, nu luăm în calcul acest lucru.”

Un rol important în negocieri îl va avea și președintele Klaus Iohannis. Odată adoptată moțiunea de cenzură, șeful statului trebuie să convoace consultări la Cotroceni, pentru a desemna un nou prim ministru.

Ultimele stiri