Desi politicienii incep cu mare fast de astazi campania electorala, FMI a tinut sa le reaminteasca acestora si mai ales guvernantilor ca din punct de vedere economic lucrurile nu stau deloc bine: „Stiti ca anul acesta cresterea economica este cel mai probabil moderata, mai mica decat anul trecut, de asemenea si din cauza secetei din agricultura. Privind mai departe, ni se pare ca si in 2013 cresterea economica va ramane modesta, chiar daca situatia din agricultura se va normaliza. Asa cum stiti, sunt dificultatile in mobilizarea fondurilor europene pentru a finanta investitiile, care sunt cheia cresterii economice, dar mai sunt si amanarile reformelor structurale care vor frana oarecum cresterea anul viitor „, a fost mesajul transmis, ieri, de seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, la o intrevedere cu presedintele Traian Basescu. In plus, el a aratat ca „provocarea pentru Romania” in perioada urmatoare este sa revina la „o situatie solida” privind cresterea economica si convergenta cu restul Europei.
De Vrijer a mentionat ca aceasta misiune a delegatiei FMI, UE si Bancii Mondiale este una „de inceput”, inaintea urmatoarelor alegeri legislative si formarii unui nou guvern, adaugand ca se vor intoarce la inceputul anului viitor pentru o noua analiza a situatiei din Romania.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, ieri, la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru „inca un an sau doi”. „Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi”, a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale, aflata de marti la Bucuresti in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by incheiat anul trecut.
Presedintele a remarcat ca Guvernul a trimis Comisiei Europene un punct de vedere asupra programelor pentru absorbtia fondurilor europene in perioada 2014-2020, iar reactia Bruxelles-ului a fost „destul de neplacuta”. El a aratat ca trebuie stabilita impreuna cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala o strategie pe termen mediu cu privire la cresterea economica a Romaniei.