Acasă Alba Fosilele unei noi specii de mamifer au fost descoperite langa Alba Iulia!

Fosilele unei noi specii de mamifer au fost descoperite langa Alba Iulia!

29

Fosilele unei noi specii de mamifer au fost descoperite in apropiere de Alba Iulia, fiind gasiti circa 70 de dinti de un milimetru.

URMARESTE-NE PE YOUTUBE

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de reprezentantii Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, un grup de cercetatori de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului din cadrul universitatii au descoperit langa Alba Iulia, la Oarda de Jos, pe Valea Sebesului, „fosilele unei noi specii de mamifer, care a trait in preajma dinozaurilor”.

Descoperirea a fost facuta publica printr-un articol aparut in revista „Comptes Rendus Palevol” a Academiei Franceze, in care se prezinta progresele facute in cunoasterea faunelor fosile de microvertebrate continentale, care au trait la sfarsitul Cretacicului pe asa-numita „Insula Hateg”.

„Articolul prezinta o noua specie de mamifer multituberculat, Barbatadon oardaensis, apartinator familiei Kogaionidae, care a vietuit practic in preajma dinozaurilor, iar grupul din care provenea a cunoscut dupa Cretacic o diversificare si o raspandire spre Europa occidentala”, se arata in documentul citat.

Reprezentantii UBB au sustinut ca noua specie „demonstreaza o mai mare diversitate a multituberculatelor cretacice din Transilvania decat se cunostea pana in prezent, fapt deosebit de important pentru intelegerea evolutiei grupului in ansamblu”.

Vlad Codrea, unul dintre cercetatorii UBB care au gasit fosilele, a declarat ca descoperirea a avut loc in urma cu circa trei ani, dar abia acum a fost anuntata la nivel international, in urma publicarii in revista mentionata.

„Insula Hateg este de notorietate pentru procesele de nanism care au afectat faunele de dinozauri datorita izolarii. Noi am descoperit cam 70 de dinti de mici dimensiuni, de circa un milimetru, apartinand unei noi specii de mamifer care a trait in urma cu 70 de milioane de ani. Era un mamifer de mici dimensiuni, cam cat un soarece. Inca nu s-a decis daca e vorba despre un mamifer ierbivor sau insectivor. Oricum, descoperirea este unica in Romania”, a spus Codrea.

Potrivit acestuia, fosilele noi specii de mamifer sunt depozitate in colectiile UBB.

Sursa: mediafax.ro

Articolul precedentSa razi des si mult; sa castigi respectul oamenilor inteligenti si afectiunea copiilor; sa castigi aprecierea criticilor onesti si sa induri tradarea prietenilor falsi; sa apreciezi frumusetea, sa gasesti ce e mai bun in ceilalti; sa lasi in urma ta o lume mai buna, fie printr-un copil sanatos, o gradina ingrijita sau o conditie sociala emancipata; sa stii pur si simplu ca cineva a respirat mai usor doar pentru ca tu ai trait. Asta inseamna sa ai succes – Ralph Waldo Emerson
Articolul următorMANDRI CA SUNTEM ROMANI: Satenii AU FURAT NISIPUL care trebuia sa-i APERE DE INUNDATII!