ACTUALITATE

Fostul negociator al Greciei dezvaluie ADEVARATUL plan al Germaniei pentru UE: Tinta nu era Grecia!

Fostul ministru al finantelor din Grecia a facut cateva dezvaluiri foarte interesante, dupa lamurirea situatiei in Grecia, scrie realitatea.net.

Ministrul german al finanțelor, Wolfgang Schauble, vrea o ieșire a Greciei din zona euro — sau Grexit — pentru a „pune lucrurile în clar, într-un mod sau altul”, scrie Varoufakis în publicația britanică The Guardian. „Convingerea mea este că ministrul german al finanțelor vrea ca Grecia să fie deposedată de moneda unică pentru a suscita o teamă de astfel de consecințe la francezi și a-i face să accepte modelul său de zonă euro disciplinară”, spune el. „Schauble este convins că, în starea actuală a lucrurilor, lui îi trebuie un ‘Grexit’ pentru a clarifica lucrurile într-un mod sau altul”, continuă Varoufakis, care a demisionat luni. Parlamentul grec a votat în noaptea de vineri spre sâmbătă în favoarea propunerii de reforme făcute joi de guvernul Tsipras creditorilor săi (UE, BCE, FMI).


Citeste si:

Ce se va intampla cu literele grecesti de pe bancnotele EURO daca Grecia iese din UE?

Cum comenteaza Moise Guran criza din Grecia: Tsipras e un idiot!

Loading...

Considerată ca „pozivită” de către creditori, această propunere — care va fi examinată sâmbătă de miniștrii de finanțe ai zonei euro — face să renască speranța unui acord evitând ieșirea Atenei din zona euro. Legislativul Franței — a doua putere economică a zonei euro — a adoptat vineri reforme destinate să relanseze economia greu încercată a țării, care se confruntă cu o slabă creștere economică și cu un șomaj ridicat, precum și cu o importantă datorie publică, sursă de tensiuni cu Bruxellesul. Pentru Varoufakis, Germania, colector de fonduri și campion al ortodoxiei bugetare în Europa, vrea să facă din Grecia un exemplu pentru a-i face pe francezi să i se alinieze. Potrivit acestuia, când Grecia a devenit insolvabilă în 2010, în locul unei restructurări a datoriei și a unei reforme a economiei, a fost aleasă opțiunea „toxică”: „acordarea de noi împrumuturi unei entități în faliment, pretinzând că ea rămânea solvabilă”.

De când Syriza a venit la putere, adaugă ex-ministrul de finanțe elen, „o largă majoritate în cadrul Eurogroupului — sub influența lui Schauble — a adoptat Grexitul ca soluție privilegiată sau ca armă împotriva guvernului nostru”. El estimează că dacă Grecia ar fi ieșit din zona euro în final, aceasta i-ar fi luat mai mult de un an. „Grexit era echivalentul anunțării unei puternice devalorizări cu mai mult 18 luni înainte: o rețetă pentru a lichida orice stoc de capital grec și a-l transfera în străinătate prin toate mijloacele posibile”, scrie el.

Loading...

Ultimele stiri

Spre TOP