Acasă Stirea zilei Fostul sef al SIBEX a disparut cu banii clientilor

Fostul sef al SIBEX a disparut cu banii clientilor

111

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a inceput ieri o investigatie la sediul societatii de brokeraj WBS România dupa ce au aparut suspiciuni ca fostul actionar Cristian Sima ar fi fugit cu banii firmei WBS Holding.

 

„CNVM a inceput astazi, 11 octombrie 2012, o investigatie la sediul societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) WBS Romania, pentru a verifica modul de operare al societatii in relatia cu clientii, precum si integritatea conturilor acestora. In acest context, autoritatea pietei de capital recomanda clientilor societatii de servicii de investitii WBS România care se considera prejudiciati sa depuna reclamatii la sediul CNVM. Mentionam, totodata, faptul ca WBS Holding nu este o entitate aflata sub autoritatea CNVM, nefiind autorizata de aceasta sa desfasoare activitati pe piata de capital din România”, se arata intr-un comunicat transmis joi de CNVM.

 

Cristian Sima, revocat miercuri din functiile de presedinte CA si director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de peste zece zile si, potrivit unor zvonuri din piata de capital, ar fi disparut cu banii unor clienti care tranzactionau pe piete externe printr-o firma detinuta de el.

 

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu, unul dintre clientii lui Cristian Sima, afirma ca a investit deoarece i s-a spus ca sunt „câstiguri mici, dar sigure”.

 

„Sunt stupefiat de disparitia lui Sima (…) Am crezut in buna credinta a unor oameni dintre care unul a ajuns presedintele Sibex. Am conturi deschise la cele doua societati WBS România si la WBS Holding pentru ca mi s-a spus ca doar asa se putea tranzactiona pe pietele externe. Am investit pentru ca mi s-a spus ca sunt câstiguri mici dar sigure. {tiam ca nu lucreaza in marja, ca riscurile sunt mici. Extrasurile de cont primite de la firma de brokeraj arata ca am contul pe profit nu pe pierdere, dar acum ma intreb daca acest informatii sunt sau nu adevarate. Politia si autoritatile competente trebuie sa investigheze ce s-a intâmplat cu banii clientilor, daca au avut loc tranzactii neautorizate cu banii clientilor”, a spus el.

 

Firma WBS Holding este detinuta de Sima si inregistrata in Insulele Virgine Britanice. Sima a fost actionar la WBS România pâna anul trecut, când a vândut actiunile pentru a evita o incompatibilitate cu functiile de presedinte CA si director general al Sibex. Angajatii Sibex au incercat de mai multe ori, fara succes, sa il contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are in Elvetia, postul telefonic este suspendat, au mentionat sursele.

 

Contactat de Mediafax, noul presedinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclaus, a declarat ca revocarea lui Sima din functie nu are legatura cu zvonurile aparute in piata de capital. Potrivit lui Miclaus, Sima a fost inlocuit din functie deoarece nu a fost prezent la bursa in timpul unui control efectuat de CNVM, declansat pe 1 octombrie.

 

Disparitia lui Sima vine si in contextul in care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din functiile de conducere detinute la Sibex si pentru a-l trage la raspundere.

 

Noul director al Sibex, Ovidiu Petru, a declarat, joi, ca el crede in nevinovatia lui Cristian Sima, afirmând ca informatiile care au aparut in presa despre acesta sunt deocamdata „pure speculatii”.

 

Intrebat de ce a fost demis Sima, Petru a afirmat ca pentru „indisponibilitate temporara”. „Noi avem o activitate zilnica care trebuie coordonata, exista foarte multe decizii care trebuie luate de directorul general si pentru ca nu a fost in aceasta perioada s-a decis inlocuirea sa. Eu o sa preiau aceste atributii pâna la sfârsitul exercitiului financiar si vedem pe parcurs ce o sa mai apara”, a spus Ovidiu Petru.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos