FOTO – CEL MAI LUNG tunel de autostrada din Romania! Vezi pe unde va trece!

411

Tunelul Meseş din Autostrada Transilvania va avea o lungime de 2,4 kilometri, de peste două ori mai mult decât cel mai lung tunel rutier din România, construit în urmă cu 45 de ani pe Transfăgărăşan.

Tunelul va fi sub formă de două tuburi cu câte două benzi plus trotuare, dar fără banda de urgenţă, informează digi24.ro

Tunelul Meseş urmează să fie construit pe traseul Autostrăzii Transilvania (Braşov-Cluj-Borş), în sectorul Mihăieşti-Suplacu de Barcău. Acesta va traversa Munţii Meseş la altitudinea de 400 de metri, în apropiere de oraşul Zalău.

Tunelul de la Bâlea Lac a fost construit în 1972 și are o lungime de 884 metri.

Tronsonul Mihăieşti – Suplacu de Barcău, inclusiv tunelul Meseş, se numără printre secţiunile din Autostrada Transilvania care nu au încă un constructor. Cel mai lung tunel din România este cel de cale ferată de la Teliu – Întorsura Buzăului cu o lungime de 4,3 kilometri și care a fost construit in perioada interbelică.

Cel mai lung trunel rutier din lume se găsește în Norvegia (Lerdal, 24,5 kilometri) în timp ce țara vecină Bulgaria a avut până anul trecut un proiect de construire a unui tunel lung de 15 km pe autostrada Struma, la care însă a renunțat din considerente de protecție a mediului.