Acasă Auto Schimbare in Politia Rutiera! Toti agentii vor avea camere cu care vor...

Schimbare in Politia Rutiera! Toti agentii vor avea camere cu care vor filma totul cand opresc un sofer!

58

Soferii care vor fi opriti de politie in trafic, in urmatoarele doua luni, vor fi inregistrati cu o camera video pe care agentul o va purta asupra lui in timpul serviciului, informeaza stirileprotv.ro.

Initiativa apartine Inspectoratului General al Politiei Romane, care a lansat un proiect pilot. Politistii spun ca o astfel de proba se poate folosi inclusiv in instanta, iar camera ar putea sa ii intimideze pe soferii pusi pe harță. Daca se vor dovedi utile, atunci camerele ar putea ajunge la toti agentii de la Brigada Rutiera si ordine publica.

„Va aduc la cunostinta ca aceasta convorbire este inregistrata atat audio cat si video. Actele masinii va rog”. Asta puteti sa auziti de la politistul care va opreste in trafic zilele acestea. Chiar daca nu sunteti de acord, spun politistii, discutia dintre agent si sofer va fi inregistrata cu ajutorul unei camere de mici dimensiuni care este prinsa de camasa politistului.

Momentul in care politistul apasa butonul ca sa inregistreze intalnirea nu este si cel din care incepe inregistrarea. Aparatul are capacitatea de a memora ultimele 60 de secunde dinaintea activarii. Toate aceste mici filmulete pot deveni proba in instanta.

Agent sef Barbu Gheorghe, Brigada Autostrazi si Misiuni Speciale: „Stiti cum e, martorul vrea sau nu vrea, nu-l poti obliga, pe cand camera ne ajuta foarte mult. Va pot spune ca de exemplu neportul centurii duce la un comportament agresiv al soferului. In momentul cand ai observat dai drumul la camera, il avertizezi ca este intregistrat de cand l-ai orprit”

32 de politisti din toata tara vor primi acest echipament si il vor folosi pana la toamna. Atunci se incheie programul pilot, iar oficialii vor decide daca vor cumpara mai multe asemenea camere.

Ramane de stabilit cum se va face stocarea acestor imagini , care este perioada de stocare si care este legislatia in vigoare in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal, spune reprezentantii IGP. Soferii nu par deranjati de noua propunere a politiei. “Nu mai pot fi mituiti de exemplu, nu ma deranjeaza daca nu am nimic de ascuns”, spune un conducator autor

De altfel, filmarile ar putea sa ii ajute si pe soferii care contesta sanctiunea data de politisti. Ei au dreptul sa ceara in instanta inregistrarile, ca proba in dosar.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos