12.4 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalFranta a emis mandat de arestare pentru Bashar al-Assad, protejatul Rusiei

Franta a emis mandat de arestare pentru Bashar al-Assad, protejatul Rusiei

in:

Stiri pe acelasi subiect

Vladimir Putin ar putea ataca Europa in 2024 sau 2025

O sursa de incredere de la una dintre agentiile...

Razboiul lui Putin si cu Putin a distrus ”Google-ul rusesc”

Razboiul lui Putin din Ucraina si opiniile neadecvate liniei...

Un mort si zece raniti dupa ce au mancat la un restaurant din Franta

Tragedie uriașă în Franța! O femeie a murit după...

Lucrurile se complica in Orientul Mijlociu dupa ce Franta a emis patru mandate internationale de arestare, unul pe numele presedintelui sirian Bashar al-Assad, acuzat de complicitate la crime impotriva umanitatii, cu privire la atacuri chimice comise in vara lui 2013 in Siria, anunta miercuri reclamantii, relateaza AFP.

Bashar al-Assad este puternic sustinut in zona de Vladimir Putin, care ofera atat armament cat si forte armate pentru mentinerea la putere a actualului regim.
O sursa judiciara a confirmat emiterea a patru mandate de arestare cu privire la complicitate la crime impotriva umanitatii si complicitate la crime de razboi cu privire la aceste atacuri cu gaz sarin – soldate cu peste 1.000 de morti -, la 21 august 2013, in Ghouta de Est, potrivit spionajului american.

Aceste mandate il vizeaza totodata pe fratele temutului Bashar al-Assad, Maher, conducator de facto al celei de-a 4-a Divizii, o unitate de elita a armatei siriene, si pe doi generali, Ghassan Abbas,directorul aripii 450 a CERS si Bassam al-Hassan, un ofiter de legatura si seful Securitatii. Judecatori de instructie de la Sectia de Crime impotriva umanitatii a Tribunalului Judiciar de la Paris ancheteaza – incepand din aprilie 2021 – cu privire la aceste atacuri chimice comise in 2013 in Siria, imputate regimului al-Assad. Ancheta a fost deschisa in baza unei plangeri si constituirea in parte civila a Centrului Sirian de Presa si Libertate de Exprimare (SCM), Open Society Justice Initiative (OSJI) si Syrian Archive.

Aceste investigatii – care se desfasoara in baza ”competentei extrateritoriale” a justitiei franceze – vizeaza de asemena atacuri comise in noaptea de 4 spre 5 august la Adra si la Duma, soldate cu 450 de raniti.

”Aceasta hotarare constituie un precedent judiciar istoric. Este o noua victorie a victimelor, a familiilor lor si a supravietuitorilor si totodata un pas inainte catre justitie si o pace durabila in Siria”, saluta intr-un comunicat fondatorul si directorul general al SCM, Mazen Darwish.

El aminteste ca plangerea este insotita de ”marturii la prima mana de la numeroase victime”, o ”analiza aprofundata a lantului de comanda militar sirian” si de ”anumite documente, inclusiv fotografii si videouri” .

Regimul sirian este tinta mai multor actiuni in justitie in Europa, mai ales in Germania.

In Franta, primul proces al unor reprezentanti ai regimului sirian urmeaza sa aiba loc in perioada 21-24 mai, la Paris, in care trei oficiali de rang inalt ai regimului al-Assad urmeaza sa fie judecati cu privire la complicitate la crime impotriva umanitatii si delicte de razboi, cu privire la moartea a doi barbati cu dubla cetatenie franceza si siriana, Mazzen Dabbagh si fiul sau, Patrick, arestati in 2013.

In alta procedura, cu privire la un bombardament in 2017 la Deraa, mandate de arestare au fost emise – in octombrie – pe numele a patru fosti comandanti de rang inalt din armata siriana.

Razboiul din Siria, declansat in 2011, s-a soldat cu peste o jumatate de milion de morti si a fragmentat tara.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version