Acasă Hunedoara GALERIE FOTO – Cu o vechime de peste O MIE DE ANI,...

GALERIE FOTO – Cu o vechime de peste O MIE DE ANI, ”Rotonda” este cea mai veche biserica din tara noastra!

13

O destinație turistică de mare preț pentru pelerinaj. Biserica din Geoagiu, judeţul Hunedoara este unică în România. Datorită formei “circulare” este numită “rotondă”.

Cu o încărcătură istorică, înconjurată de pagini pline de evenimente cândva vii. Cu o arhitectură ne mai întâlnită pe meleagurile noastre. Datează din secolul XI – lea, a folosit drept capelă de familiile nobiliare, locuință socială pe timpul regimului comunist, astăzi fiind un locaș Sfânt informează gandul.info.

biserica-reformata-rotonda-geoagiu-02

    

Rotundă şi înaltă ca un turn de cetate, cu acoperişul de şindrilă bătut de vânt, cu tencuiala scorojită şi căzută, acest edificiu imită ca formă biserica ridicată de Împăratul Constantin la Sfântul Mormânt din Ierusalim, scrie tvr. Doumentele o plasează pe la sfârşitul secolul al XI-lea, în timpul retragerii cavalerilor din Oraşul Sfânt.

biserica-reformata-rotonda-geoagiu-01

    

Ferestrele înguste şi asimetrice ascund, însă, un mister. Legenda spune că, o dată pe an, în ziua Sfântului Ioan din Ierusalim, cel al cărui hram îl poartă biserica, o rază de soare trece prin două ferestre din zid, aliniate perfect, şi luminează un loc din curtea bisericii, unde cavalerii teutoni ar fi îngropat o comoară.

IV. 1. rotonda

    

(foto. pensiunea.dacica.ro)

De-a lungul vremii, Rotonda a fost folosită ca şi capelă de familiile nobiliare din zona. Comuniştii au transformat-o în locuinţă socială. Acum, este biserică reformată şi nu numai.

biserica rotonda geoagiu bai 5

    
biserica rotonda geoagiu bai 3

    
biserica rotonda geoagiu bai 7

    

(foto: cniptgeoagiubai.ro)

Titlul de cea mai veche biserică medievală funcţionala din România este disputat şi de alte trei biserici din zona Haţegului. Vârsta bisericii Rotonda a fost confirmată de săpăturile arheologice care au scos la iveală circa 200 de morminte, unul vechi de o mie de ani.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos