România are atâtea locuri fascinante pe care le poți descoperi împreună cu familia. Locuri cu adevărat senzaționale, rupte parcă din poveste. Este și cazul potecii celor 12 Apostoli, nul dintre cele mai frumoase drumuri de munte din Romania.
Poteca celor 12 Apostoli leaga satul Gura Haitii de Rezervatia Naturala 12 Apostoli, trecand prin Poiana Negrii si pe la schitul 12 Apostoli. A fost inclusa in topul celor mai frumoase 7 poteci din Romania si este un traseu tematic – adica un traseu de pe care turistii se intorc cu informatii noi, practic cu o lectie, scrie stirileprotv.ro
Pe poteca celor 12 Apostoli, calatorul se intalneste cu o serie de figuri misterioase, pe care nimeni nu stie daca le-a sapat in piatra natura sau un neam demult disparut. Specialistii le descriu drept roci eruptive cu figuri zoomorfe si antropomorfe.
Ei spun ca „Mosul”, „Dragonii” sau „Poarta Harlei” au aparut in urma actiunii vantului, apelor si zapezilor. Oamenii din partea locului sugereaza insa ca „Templul Uriasilor”, cum a fost botezata aceasta adunare de statui, ar fi fost de fapt facut de mana omului.
De altfel, pe 30 iunie, de sarbatoarea celor 12 Apostoli, localnicii din satele din jur urca pe poteca pentru a sarbatori printre acesti uriasi din piatra „Mosii din Calimani“ – o sarbatoare despre care se spune ca ar data din vremea dacilor.
Nu-i de mirare ca „Mosul”, cea mai faimoasa dintre sculpturile de pe Poteca celor 12 Apostoli, un urias cu trei fete, este considerat un demn rival al Sfinxului din Bucegi.
Turistii pot invata insa multe alte lectii pe acest traseu tematic – de la cea a mersului pe munte, fie pe jos, fie calare, pana la cea a traiului departe de lume, pe care o predau calugarii de la schitul 12 Apostoli.