10.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăStirea zileiGazele se scumpesc din septembrie: +5% pentru consumatorii casnici, +10% pentru cei...

Gazele se scumpesc din septembrie: +5% pentru consumatorii casnici, +10% pentru cei industriali

in:

Stiri pe acelasi subiect

Preţul gazelor naturale trebuie să se majoreze atât la consumatorii casnici, cât şi la cei industriali cu procentaje de 5% şi, respectiv 10%, până la jumătatea lunii septembrie, a anuntat şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Erik Jan de Vrijer, în cadrul unei conferinţă de presă.

 

„Sectorul energetic ar trebui să fie foarte profitabil şi să fie motorul investiţiilor în sănătate, infrastructură etc. Din păcate, în sectorul întreprinderilor de stat nu este aşa pentru moment. Este important să se alinieze preţurile finale la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul să se crească preţul la consumatorii casnici şi pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% până la jumătatea lunii septembrie”, a precizat de Vrijer.

 

Acesta a adăugat că foile de parcurs pentru această majorare nu au fost convenite în avans, ci a fost un lucru convenit cu autorităţile de la Bucureşti de la vizita trecută a delegaţiei FMI în România.

 

Cu toate acestea, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunta la finele lunii iunie ca gazele nu se vor scumpi in acest an, ci abia din 2013.

 

Astfel, potrivit anuntului ANRE de atunci, preţul gazelor pentru populaţie urma sa se majoreze cu 10% atât anul viitor (8% de la 1 iulie si 2% de la 1 octombrie) cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate. In septembrie anul acesta doar consumatorii industriali ar fi trebuit sa plateasca mai mult cu 10% pentru gaze.

 

„Nu s-a acţionat în avans, am convenit data trecută cu Guvernul. Acordul rămâne aşa cum a fost agreat iniţial. Totuşi, în ultimii câţiva ani, există un mecanism în România ca dacă pentru producători costurile cresc, se apelează la o formulă care arată cum această creştere de costuri va trece în preţul de vânzare cu amănuntul. Această formulă nu a fost aplicată. Aşa că există aici un bagaj dificil în ajustarea preţului la gaze la ceea ce ar fi trebuit să fie preţul dacă mecanismul actual ar fi fost aplicat. Aceasta reprezintă un fel de corecţie a acestei lipse de ajustare a preţurilor în trecut şi de aceea corecţia este făcută în vederea anticipării corecte pe viitor a corecţiei de preţuri’, a afirmat oficialul FMI.

Ultimele stiri