10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATEGermania ia MASURI DISPERATE pentru a opri migratia!

Germania ia MASURI DISPERATE pentru a opri migratia!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Germania nu se mai regăsește. Vrea refacerea tringhiului Weimar!

Germania a lansat invitația refacerii triunghiului Weimar, o alianţă...

Primarul liberal Catalin Chereches a fost arestat in Germania.

Primarul liberal din Baia Mare, Catalin Chereches, a fost...

Inevitabilul s-a produs: In 2024, nu mai sunt fonduri suficiente pentru Ucraina

Războiul din Ucraina continuă dar conform publicației germane BILD,...

Cancelarul german Angela Merkel a susţinut vineri ideea ca acordul dintre UE şi Turcia privind stăvilirea fluxului migrator să fie transpus în înţelegeri asemănătoare cu alte state, ea solicitând totodată o implicare sporită a blocului comunitar în soluţionarea conflictelor din zona Mării Mediterane, transmite agenţia EFE.

În intervenţia sa la un congres al oamenilor de afaceri germani, şefa guvernului de la Berlin şi-a manifestat astfel sprijinul faţă de o recentă propunere a Comisiei Europene pentru încheierea de acorduri privind migraţia cu unele state din bazinul Mării Mediterane, zona pe unde trec migranţii din Africa şi Orientul Mijlociu care încearcă să ajungă în vestul Europei. ‘Încă mai sunt multe de făcut pe coasta africană’, a subliniat Merkel, referindu-se concret la Libia, Maroc, Algeria şi Egipt, printre altele. Ea a recunoscut că Europa trebuie să-şi apere frontierele externe pentru a putea funcţiona corespunzător şi pentru a-şi putea păstra atât piaţa comună, cât şi spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Problemele trebuie soluţionate ‘la frontiera externă’ a UE, nu în interiorul ei, a continuat Angela Merkel, făcând astfel aluzie la situaţia de la graniţa dintre Italia şi Austria, în pasul Brenner din Munţii Alpi, controlată strict de autorităţile austriece pentru a preveni pătrunderea migranţilor. Acordul încheiat de UE şi Ankara prevede în principal returnarea către aceasta din urmă a migranţilor ajunşi în Grecia, în schimbul preluării de către statele UE a 72.000 de refugiaţi sirieni direct din Turcia, un ajutor financiar european de până la 6 miliarde de euro acordat guvernului de la Ankara pentru refugiaţi şi apropierea Turciei de blocul european prin liberalizarea regimului de vize şi accelerarea procesului de aderare a Turciei la blocul comunitar.

Comisia Europeană a propus marţi încheierea de acorduri privind stăvilirea fluxului migrator şi cu statele de origine şi de tranzit ale imigranţilor, referire la statele africane de unde provin o mare parte a migranţilor ajunşi în Europa. Spre deosebire de migranţii veniţi din Siria, majoritatea africanilor care pornesc către ţările Uniunii Europene sunt motivaţi doar de traiul mai bun din Europa, astfel că ei sunt imigranţi economici care în mod normal ar trebui expulzaţi. Însă ţările lor de origine nu cooperează în demersurile de repatriere, astfel că executivul comunitar a propus marţi un mecanism ce cuprinde stimulente (investiţii), dar şi penalizări (reducerea ajutoarelor pentru dezvoltare), în speranţa că astfel va determina aceste ţări să ia măsuri pentru a controla fluxurile migraţiei ilegale, conform Agerpres.

Ultimele stiri