Acasă Cluj Grupare mafiota condusa de un fost sef al Crimei Organizate, specializat in...

Grupare mafiota condusa de un fost sef al Crimei Organizate, specializat in santajuri de sute de mii de euro

Liviu Sipos, fost comisar sef la Crima Organizata din Cluj, a fost retinut de procurorii DIICOT si dus la Bucuresti pentru audieri. El este acuzat de constituire de grup infractional organizat, dostul politist santajand mai multi oameni de afaceri din Cluj.

„Procurorii DIICOT au dispus retinerea pe o perioada de 24 de ore a patru inculpati pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, santaj, lipsire de libertate in mod ilegal, violarea sediului profesional, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, fals informatic si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata”, informeaza un comunicat al DIICOT, transmis duminica.

Potrivit anchetatorilor, in cauza s-a stabilit ca, in perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza judetului Cluj a actionat un grup infractional organizat, format din sase persoane, coordonat de un fost lucrator in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfasurat activitati de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizand inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS si dispozitive de interceptare si inregistrare a convorbirilor purtate in mediul ambiental) si, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani.

Modul de operare utilizat de membrii gruparii consta in identificarea unor persoane care ar putea fi pretabile la implicarea in activitati infractionale din sfera traficului international de droguri. Posibilele suspiciuni ale membrilor gruparii erau generate in doua modalitati: fie persoana vizata avea antecedente penale in acest sens, fie in urma verificarilor efectuate de acestia au rezultat informatii conform carora anumite persoane fizice sau juridice au obtinut venituri mari intr-o perioada scurta de timp desi obiectul lor de activitate nu era in opinia acestora generator de astfel de profituri financiare.

„Liderul gruparii era cel care identifica potentiali oameni de afaceri santajabili, iar ulterior coordona membrii gruparii sa monteze pe autovehiculele persoanelor vatamate dispozitive de urmarire de tip baliza/ dispozitive GPS, unele dintre acestea avand si functia de microfon, prin care se poate realiza ascultarea si inregistrarea discutiilor purtate de catre victime, sa patrunda fara drept in spatii private si sa monteze dispozitive de interceptare si inregistrare a discutiilor purtate in mediul ambiental, sa realizeze activitati de acces ilegal la sisteme informatice precum si, cu ajutorul relatiilor pe care le aveau in cadrul structurilor MAI, sa efectueze verificari in bazele de date ale acestora”, arata sursa citata.

De asemenea, acestia procedau chiar si la inchirierea unor apartamente situate in proximitatea locuintelor persoanelor vizate si de unde ar fi putut observa programul acestora sau asculta prin utilizarea unor mijloace tehnice performante discutiile purtate in interior.

Toate aceste activitati erau derulate in scopul obtinerii unor eventuale date si informatii compromitatoare in baza carora sa poata percepe ulterior sume de bani de la persoanele vatamate, spun procurorii.

„Avand in vedere experienta profesionala dobandita in anii in care si-a desfasurat activitatea in cadrul structurilor operative ale MAI, liderul grupului ii instruia periodic pe membrii gruparii in vederea adoptarii in mod constant a unor masuri de contracarare a unor eventuale actiuni derulate de organele de urmarire penala si care sa ii vizeze. In acest scop membrii gruparii comunicau in permanenta in timpul activitatilor de filaj indreptate impotriva victimelor, transmitandu-si eventuale autoturisme suspecte care se interpun intre cele ale lor si cele conduse de persoanele vizate si de asemenea procedau la verificarea autovehiculelor pe care le foloseau pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare”, precizeaza DIICOT.

Intr-unul din cazuri, membrii gruparii au abordat direct persoana vatamata, au amenintat-o cu o arma de foc si, sub pretextul ca ar fi politisti pe linia antidrog, i-au solicitat acesteia ca in schimbul musamalizarii unui dosar fictiv ce ar fi fost deschis impotriva ei sa le achite suma de 200.000 de euro.

„La data de 14 august, procurorii DIICOT, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO, au efectuat o actiune de prindere in flagrant a inculpatilor care, cu ocazia interceptarii ilegale a convorbirilor purtate de catre mai multe persoane vatamate, in biroul unei societati comerciale pe care o administrau, au luat la cunostinta despre o eventuala tranzactie financiara pe care au apreciat-o ca fiind de natura ilicita si au planificat intrarea in mod fraudulos in sediul firmei in scopul sustragerii unei sume impresionante de bani despre care acestia considerau ca s-ar fi aflat in incinta”, informeaza comunicatul de presa.

Asupra lor a fost descoperit un microfon si ustensile destinate instalarii si disimularii acestuia, iar in sediul firmei au mai fost identificate un dispozitiv de ascultare ilegala asemanator montat in biroul unde administratorii firmei isi desfasurau activitatea, precum si doua balize GPS montate pe autovehiculele utilizate de catre acestia.

Tot pe 14 august, procurorii DIICOT impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO au efectuat sase perchezitii domiciliare in urma carora au fost ridicate inscrisuri, medii de stocare si suporti optici continand date cu caracter clasificat, sumele de 26.805 euro, 36.165 USD, 26 de telefoane mobile, 19 stick-uri de memorie, 3 tablete, 4 dispozitive tip microfon de interceptare a discutiilor in mediul ambiental, o baliza GPS, 2 camere video disimulate in borsete, un pistol de 9 mm detinut legal, 83 de cartuse si un autoturism de teren.

Inculpatii vor fi prezentati, duminica, Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, pentru o perioada de 30 de zile.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentDesi sunt in plin focar de coronavirus, angajatii unui centru de batrani din Craiova impart pliante electorale cu Olguta Vasilescu
Articolul următorDoctorul Rafila a anuntat cati romani au trecut prin infectia cu coronavirus pana acum