13.5 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăStirea zileiHayssam, condamnat la 2 ani de închisoare pentru fuga din tara. Fuga...

Hayssam, condamnat la 2 ani de închisoare pentru fuga din tara. Fuga pare definitiva

in:

Stiri pe acelasi subiect

Omar Hayssam a fost condamnat, luni, de Curtea de Apel Oradea, la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, în timp ce fratii acestuia – Mukhles si Mahmoud – si omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzati ca i-ar fi înlesnit fuga din tara, au fost achitati. Pedeapsa de doi ani de închisoare cu executare pentru trecere frauduloasa a frontierei de stat a fost contopita cu cea de 20 de ani, primita anterior pentru terorism, urmând sa execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.

 

Pe de alta parte, Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea celor doi frati ai omului de afaceri – Mukhles si Mahmoud -, acuzati de complicitate la înlesnirea iesirii din tara a unei persoane cercetate pentru terorism, respectiv a armatorului sirian Mustafa Tartoussi, acuzat de înlesnirea iesirii din tara a unei persoane cercetate pentru terorism. Ei au fost achitati pe motiv ca fapta lor nu exista.

 

Sentinta oricum nu este definitiva, putând fi atacata cu recurs la ICCJ. La pronuntarea sentintei, inculpatii si avocatii acestora au lipsit din sala.

 

Anchetatorii au stabilit ca, în perioada 23 – 30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat si înlesnit, împreuna cu Omar Mahmoud si Omar Mukhles, iesirea frauduloasa din România a lui Omar Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis în judecata pentru acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti români în Irak.

 

Cercetarile facute în faza de urmarire penala au relevat faptul ca plecarea din tara a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritima, cu ajutorul inculpatilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar, aport justificat de „considerente de ordin material – în primul caz – si de ordin familial – în cel de-al doilea caz”. Sirianul Hayssam este urmarit general national si international în baza unui mandat de arestare preventiva emis în lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Ultimele stiri