Acasă Stirea zilei Iarna s-a intors la mijloc de aprilie! Temperaturi sub limita inghetului si...

Iarna s-a intors la mijloc de aprilie! Temperaturi sub limita inghetului si cod portocaliu de NINSOARE ABUNDENTA!

888

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis două avertizări de precipitaţii abundente şi răcire accentuată a vremii, ca urmare a unui ciclon trans-balcanic care va traversa România în următoarele zile. Cinci judeţe sunt sub cod portocaliu de ninsori abundente astăzi, până la ora 18.00. Reprezentanţii ANM avertizează că, de miercuri după-amiaza, Bucureştiul va intra sub incidenţa unui cod galben de precipitaţii abundente, iar temperaturile vor scădea, la finalul săptămânii, sub limita de îngheţ.

În zone din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Argeş sunt miercuri, până la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi vânt la munte, potrivit unei avertizări a ANMH. În alte

Sub cod galben de precipitaţii se află Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Dolj, Braşov, Covasna, Harghita, Timiş, Hunedoara, Maramureş şi unele zone din  Mureş, Bistriţa-Năsaud, Vrancea, Buzău, Prahova, Arad, Alba, Cluj, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Mehedinţi.

Reprezentanţii ANM avertizează că, de miercuri după-amiaza, Bucureştiul va intra sub incidenţa unui cod galben de precipitaţii abundente, iar temperaturile vor scădea, la finalul săptămânii, sub limita de îngheţ.

„Va ploua abundent, cu cantităţi de apă ce vor depăşi 25-35 de litri pe metrul pătrat, iar în zonele de nord ale Capitalei este posibil să se înregistreze, izolat, chiar şi 40-50 de litri de apă pe metrul pătrat. De asemenea, vântul va sufla puternic, astăzi, iar între orele 13:00-14:00 şi 19:00-20:00, cu rafale de până la 50-60 km/h. Valorile termice la amiază se vor situa în jurul a 6-7 grade Celsius, cu 10 grade mai puţin decât ar fi normalul acestei perioade. Dimineaţa zilei de vineri va veni cu o valoare aproape de temperatura de îngheţ, iar sâmbătă dimineaţă temperaturile vor scădea sub 0 grade Celsius”, a declarat Gabriela Băncilă, meteorolog ANM.

„Din această noapte (miercuri dimineaţă-n.r.), de la ora 04:00 şi până vineri, la ora 10:00, a fost emis un cod galben de precipitaţii abundente, ninsori şi intensificări ale vântului. În intervalul menţionat precipitaţiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului şi cea mai mare parte a zonei de munte. În Banat, Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 litri pe metrul pătrat, iar izolat vor fi chiar şi 40 de litri pe metrul pătrat. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi local, îndeosebi în regiunile sudice şi centrale, viteza la rafală va depăşi 50-55 km/h. La munte, cu precădere la altitudini de peste 1.400 de metri, se va depune strat nou de zăpadă, destul de consistent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de până la 80-90 de km/h, viscolind ninsoarea”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Huştiu, meteorolog de servicu al ANM.

De miercuri dimineaţă, de la ora 09:00, până vineri la ora 06:00, ANM a instituit alertă cod portocaliu de ninsori abundente şi local viscolite în zona montană. Iniţial vor fi afectate zonele montane din vest şi sud-vest, în special în Carpaţii Meridionali şi Munţii Banatului, iar fenomentele meteo extreme se vor muta apoi în est, cuprinzând Carpaţii Orientali şi de Curbură.

„Temperaturile în această perioadă, în medie, vor fi cuprinse 3 şi 12 grade, când ar trebui să avem între 14 şi 21 de grade Celsius. Noaptea de vineri spre sâmbătă va fi cea mai rece, cu temperaturi negative în jumătatea de nord a ţării, dar şi în sud, cu valori în depresiuni care vor scădea până la -8 grade Celsius, dacă nu chiar şi mai puţin. Acest ciclon s-a generat în Europa Centrală, a coborât spre Mediterană, iar în următoarele zile va traversa balcanii şi va ajunge în bazinul Mării Negre. În plus, o masă de aer foarte rece, de origine arctică, a ajuns peste partea central-nordică a continentului şi va fi trasă în următoarele zile de acest ciclon spre sud-estul continentului”, a mai precizat meteorologul ANM.

Administraţia Naţională de Meteorologie mai precizează că vremea se va îndrepta din weekend, iar de săptămâna viitoare temperaturile vor fi în creştere.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos