Acasă Media PLAN Iliescu il acuza pe fata pe Dan Voiculescu ca a furat banii...

Iliescu il acuza pe fata pe Dan Voiculescu ca a furat banii fostei Securitati: „Banii aia nu sunt la mine!”

597

Fostul presedinte Ion Iliescu reactioneaza nervos dupa ce Mihai gadea si Antena 3 l-au acuzat ca ar fi intrat in posesia banilor fostei Securitati. Intr-o replica foarte dura, Iliescu sugereaza ca banii au fost furati de fapt de Dan Voiculescu.

„Faptul ca acest maraton de emisiuni a inceput cu interviul dat presei romanesti, pana la urma de stat, fiind vorba despre televiziunea publica, de generalul Pacepa, ma face sa ma gandesc ca toata povestea asta este expresia unui soi de rafuiala intre ramasitele unor grupari din fostele servicii de securitate. (…) Banii aia despre care vorbesc invitatii sai nu sunt la mine. Dar poate sa incerce la o adresa mai aproape de A 3. Daca il intereseaza subiectul cu adevarat…”, a scris Iliescu pe blog.

„Ma uit, cu nedumerire, la spectacolul oferit de A 3 seara de seara, si nu inteleg ce vrea sa transmita, prin invitatii sai la emisiunea Sinteza Zilei, domnul Mihai Gadea. O fi o racordare la continutul noii revolutii culturale, aud ca-i zice cancel culture, cultura anihilarii. O fi o incercare de reanimare a audientei. Nu am cum sti, si, sa fiu onest, nici nu tin sa stiu prea multe despre acest tip de politica editoriala.

Nu as fi reactionat public daca, folosind aceasta ocazie, emisiunea nu ar fi incercat sa anuleze adevarul despre evenimente din timpul si imediat de dupa schimbarea de regim din decembrie 1989. Si, discret, lucrurile se indreapta catre ‘Noi? Nu stim nimic despre banii lui Ceausescu! Poate Iliescu, el i-a luat!’

La 22 decembrie 1989 s-a schimbat un sistem politic, totalitar, opresiv, care esuase in a oferi o viata decenta, si demna, romanilor. Nu s-a dizolvat un stat. Banii statului au fost administrati de exact aceleasi institutii care ii administreaza si acum. Nu sunt administrati de Iohannis, cum nu au fost administrati nici de mine, nici de Emil Constantinescu sau de Traian Basescu. Exista BNR, exista Minister de Finante.

Faptul ca acest maraton de emisiuni a inceput cu interviul dat presei romanesti, pana la urma de stat, fiind vorba despre televiziunea publica, de generalul Pacepa, ma face sa ma gandesc ca toata povestea asta este expresia unui soi de rafuiala intre ramasitele unor grupari din fostele servicii de securitate.

Treaba lor, are cine sa judece lucrurile astea, si sa tina lucrurile sub control. Din pacate, acum se discuta despre banii negri ai serviciilor secrete din epoca, bani care nu au fost sub controlul formal al statului. Era bine sa se fi putut face transparente aceste lucruri. Dar unde sunt ele transparente?

Il dezamagesc pe domnul Gadea: banii aia despre care vorbesc invitatii sai nu sunt la mine. Dar poate sa incerce la o adresa mai aproape de A 3. Daca il intereseaza subiectul cu adevarat…”, a scris Ion Iliescu pe blog.

Citeste si: Magureanu, fost sef al SRI, confirma. Imensa avere a lui Dan Voiculescu provine din furtul „banilor poporului roman”, aflati in conturile Securitatii

Virgil Magureanu, fost sef al SRI in perioada 1990-1997, a confirmat in decembrie 2019 ca la originea imensei averi a lui Dan Voiculescu se afla „banii poporului roman”, bani insusiti din conturile secrete ale Securitatii din strainatate.

„Ati pomenit si despre domnul Dan Voiculescu. Legea spune, nu fara temei, ca si-ar fi mostenit o buna parte din capitalul folosit ulterior in afaceri din depunerile care existau in afara, nu din banii Securitatii, ci din banii poporului roman, care erau manevrati de respectiva institutie”, a declarat Magureanu intr-un interviu pentru Europa Libera.

Informatii despre modul in care Dan Voiculescu si-a dobandit averea au publicat ani in sir si Razvan Savaliuc si Mugur Ciuvica. Apoi, cei doi au ajuns cei mai inversunati aparatori ai lui Dan Voiculescu, fiind invitati permanent la Antena 3.

Iata ce scria Savaliuc in Ziua in 2004 despre Voiculescu. In articolul „Doua miliarde de dolari disparute de la ICE Dunarea”, Savaliuc mentioneaza ca „generalul Nicolae Plesita, fost sef al DIE, a declarat ca ICE Dunarea a fost privatizata in secret de Dan Voiculescu”.

„Serialul de dezvaluiri declansat de ZIUA, pe tema conturilor secrete ale Securitatii si ale lui Ceausescu, disparute ca in neant dupa decembrie 1989, a ghidat catre redactia noastra numerosi ofiteri de Securitate, care au cunoscut foarte bine cum functiona sistemul. Cu totii ne-au declarat ca nu cred sub nici o forma pretentiile lui Dan Voiculescu cum ca n-ar fi fost ofiter al Securitatii, in pozitia pe care a detinut-o. Pe de alta parte, si alti ofiteri de prim rang ne-au confirmat ca ICE Dunarea nu s-a desfiintat asa cum s-ar crede si ca si-ar fi continuat activitatea, sub o alta forma, ceea ce face ca declaratia fostului sef al DIE, generalul Nicolae Plesita (publicata in numerele trecute), cum ca ICE Dunarea ar fi fost privatizata de Dan Voiculescu – CRESCENT, cu acceptul Guvernului din 1990, sa capete o greutate din ce in ce mai mare.

Surse demne de toata increderea, ne-au informat ca in decembrie 1989, ICE Dunarea avea in conturile sale de la BRCE aproape sase miliarde de dolari. Banii erau impartiti in doua categorii de conturi-depozit: una economica unde se varsau banii din contractele de export de materii prime (cunoscut ca fond valutar special), din care Ceausescu platea datoriile externe, si alta operativa, aflata la indemana catorva persoane din conducerea DIE si a Departamentului Securitatii Statului. Controalele efectuate in ianuarie 1990 de Puterea nou instalata, cu scopul declarativ de desfiintare a ICE Dunarea, au aflat numai despre existenta conturilor financiare, nu insa si despre existenta conturilor operative.

In acest segment operativ s-ar fi aflat circa doua miliarde de dolari, bani disparuti fara urma si care au fost ascunsi factorului politic. Situatia conturilor operative nu era specifica numai la ICE Dunarea, ci pentru toate firmele de comert exterior ale Securitatii. Din acesti bani, furati in 1990, au rasarit marii oameni de afaceri post-decembristi si tot cu ei s-ar fi cumparat tacerea unor politicieni, care au avut legatura cu cele trei controale guvernamentale, interdepartementale si parlamentare, si care au incercat in perioada 1990 – 1992 sa depisteze banii furati din conturile lui Ceausescu si ale Securitatii. Existenta acestor conturi operative (necunoscute de factorii politici, ci doar de fostii capi ai Securitatii) poate fi o explicatie pentru staruinta SIE de a reclasifica in 2003 arhiva ICE Dunarea si de a nu duce la indeplinire, de peste un an si jumatate hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 10.02.2003, care a solicitat un raport amanuntit al activitatii ICE Dunarea, fara sa cunoasca faptul ca gen. Constantin Rotaru, actual secretar de stat al SIE, este in fapt fostul director adjunct al ICE Dunarea”, scria Savaliuc, foarte combativ.

Citeste continuarea pe Aktual24.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos