Acasă Dosar In Romania, politisti angajati peste noapte si fara scoala au inceput sa...

In Romania, politisti angajati peste noapte si fara scoala au inceput sa omoare oameni pe strada!

208


Un om a murit, săptămâna trecută, la o terasă din Pitești. A fost ucis de polițiștii care nu au știut că aplicarea forței, cu supramăsură, poate să ucidă
, informează jurnalul.ro.

Un bărbat de 63 de ani a devenit recalcitrant când forțele de ordine au încercat să-l scoată de pe o terasă unde izbucnise un incendiu. Dar, în loc să-l salveze, l-au sugrumat. Omul a decedat în urma asfixiei mecanice, conform legiștilor. Agentul care l-a pus la pământ pe bărbat este unul dintre absolvenții școlii de poliție cu program redus, din promoția 2018. Deficitul de personal de peste 25.000 de oameni din Poliția Română a dus la încadrarea din sursă externă a peste 2.000 de agenți fără cursuri de specializare și a altor câteva mii care intră după școala redusă la jumătate, urmare a crizei de personal din 2017, când au ieșit masiv la pensie cei care îndeplineau criteriile. Astfel de orori precum cea de la Pitești se pot repeta oricând.

Excesul de forță în relația polițiștilor sau a jandarmilor cu cetățenii neînarmați și care nu reprezintă un pericol a crescut în intensitate și în numărul de cazuri filmate și date publicității, în ultimul an. Dincolo de efectele pandemiei și ale restrângerii drepturilor și libertăților, care creează „Efectul Lucifer”, demonstrat de psihologul Philip Zimbardo, în 1971, polițiștilor români le lipsește esențialul: stagiul complet de pregătire. Din cauza deficitului de personal, menținut constant la 25-30.000, în ultimii 10 ani, s-a recurs fie la încadrări din surse externe, fie la scurtarea perioadei de școlarizare. Astfel, din sursă externă au intrat în poliție peste 1.000 de persoane, în anul 2016, în timpul guvernării lui Dacian Cioloș, apoi sindicatele din Poliție au cerut o minimă pregătire pentru cei care sunt trimiși pe stradă, acolo unde ar trebui să cunoască proceduri, legislație, dar mai ales cum să evalueze corect situațiile în care se află și cum să interacționeze cu cetățenii. În doar șase luni de pregătire practică, un novice nu se poate pregăti pentru a deveni polițist, dar nu s-a ținut cont de acest lucru, în ultimii ani. Moartea bărbatului de 63 de ani care doar ar fi vrut să stea la o terasă, la sfârșitul săptămânii trecute, arată unde duce dezastrul din poliție: la uciderea oamenilor nevinovați, doar pentru că devin recalcitranți.

Se cere revenirea la stagiul complet de pregătire

Sindicatele din Poliție cer acum revenirea la stagiul complet de pregătire, pentru a evita un posibil dezastru. „Vina este a instituției, pentru că nu mai punem accent pe recrutare și pe școlarizare. Trebuie să regândim sistemul de învățământ și recrutarea personalului. Înainte vedeam din ce zone vin recruții, vedeam dacă ei corespund sau nu, pentru că aveam timp, nu ne grăbea nimeni. Încadrarea din sursă externă nu este o soluție, pentru că nu putem face pregătire cu oamenii o lună, ca apoi să-i trimitem în stradă. Soluția de compromis a fost să comasăm cursurile la un singur an, pe o perioadă scurtă, dar trebuie regândit sistemul”, a explicat, pentru Jurnalul, Florin Vîlnei, liderul Sed Lex. Polițiștii nu sunt pregătiți nici pentru a ști cum să reacționeze în situații critice, din punct de vedere psihologic. „Mă întreb cum poate să intre o curriculă consacrată, de doi ani, în șase luni de pregătire. Există un  număr de ore de tragere, un număr de ore de pregătire fizică, un număr de ore de penal. Încape doar dacă renunțăm la foarte mult din pregătire, pentru a face școală ca pentru chatiste sau dansatoare la bară. Nu putem invoca nicio criză, pentru că în felul ăsta am putea s-o facem și de  două săptămâni. Și în zona selecției, primul lucru pe care trebuie să-l facă cei care îi selectează, pentru a le da puterea este să înlăture sadicii, instabilii emoțional, indivizii care nu au cinste și loialitate față  de instituție. Dacă un astfel de zombie are frustrări, prima victimă pe care se poate defula este bătrâna care vinde arpagic”, a explicat psihologul criminalist Tudorel Butoi, pentru Jurnalul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos