Acasă ACTUALITATE Inalt comisar european: Uniunea Europeana este in pragul unei REVOLTE!

Inalt comisar european: Uniunea Europeana este in pragul unei REVOLTE!

2720

Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a avertizat marți asupra riscului unei ‘revolte’ în zona euro din cauza divergențelor dintre țările din nord și cele din sud, transmite AFP.

URMARESTE-NE PE YOUTUBE

‘Problema cu zona euro astăzi este că ea nu creează suficientă convergenţă între statele ei membre, iar dacă se va continua în acest fel, veţi vedea o revoltă’, a spus Moscovici într-o intervenţie la colocviul European Business Summit, desfăşurat la Bruxelles.

‘O revoltă a celor din nordul Europei, care consideră că ei plătesc pentru alţii, în timp ce alţii nu fac acelaşi efort (…) dar şi o revoltă în sudul Europei, unde oamenii au impresia că creşterea economică este pentru cealaltă parte a Europei, în timp ce pentru ei se aplică austeritatea şi nu există solidaritate’, a explicat în continuare comisarul european, fost ministru francez al economiei.

Moscovici a dat şi exemple de situaţii ce pot provoca astfel de divergenţe, cum este cazul datoriei publice a Italiei, dublă faţă de cea a Germaniei.

Prin urmare, pentru a depăşi aceste disensiuni, Comisia Europeană intenţionează să prezinte pe 31 mai propuneri pentru aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare (UEM).

‘Statu quo-ul nu mai este o opţiune, întrucât moştenirea crizei (economice izbucnite în anul 2007) a produs o dinamică divergentă în zona euro’, a mai atras atenţia comisarul european. Dar el a respins atât ideea unei ‘Uniuni de transfer’, adică un sistem de transferuri permanente între statele membre cele mai bogate către cele mai sărace — idee dezaprobată de Germania — cât şi un principiu de genul ‘fiecare pentru el’. Moscovici a susţinut în schimb o ‘mai bună coordonare a politicilor macro-economice între statele membre’.

Estimând că există o ‘problemă de responsabilitate democratică în zona euro’, comisarul european s-a declarat ‘personal favorabil unei capacităţi bugetare pentru această zonă, a unei guvernanţe mai puternice, care să ia forma unui Minister de Finanţe al zonei euro, precum şi a unui Parlament’, care să fie alcătuit din eurodeputaţii celor 19 state ce au euro ca monedă.

Articolul precedentDupa ce au facut ravagii in Europa, romii au invins si Suedia! Statul suedez le da cate 3300 de euro de persoana!
Articolul următorSpecialistii confirma: Gaz radioactiv descoperit in cateva orase mari din Romania! Populatia a fost avertizata!