Acasă ACTUALITATE Inalt oficial chinez: ”Putin este nebun!”. China si-a luat mana de pe...

Inalt oficial chinez: ”Putin este nebun!”. China si-a luat mana de pe el

122

În urmă cu câteva săptămâni Vladimir Putin și Xi Jinping au promis că vor aprofunda legăturile bilaterale dintre Rusia și China. În schimb, în cadrul unor conversații private, mai mulți oficiali chinezi au declarat pentru Financial Times că „Beijingul nu ar trebui să urmeze pur și simplu Rusia” în problema Ucrainei, relatează Sky News.

Se pare, în termeni simpli, că liderul Chinei Xi Jinping ar putea încerca să distanțeze China de Rusia (sau cel puțin să pară așa în ochii Occidentului), relatează sursa citată.

Acest lucru se datorează faptului că Beijingul înțelege că reticența de a condamna Kremlinul și de a se alătura sancțiunilor occidentale este privită în Europa ca un sprijin implicit pentru războiul lui Putin.

Un oficial chinez a declarat: „Putin este nebun”, adăugând că „decizia de invazie a fost luată de un grup foarte mic de oameni”, informează sursa citată.

Financial Times a mai fost informat că China „percepe acum probabilitatea ca Rusia să nu reușească să se impună împotriva Ucrainei și să iasă din conflict ca o putere minoră”. Acesta este un stat cu o putere economică și diplomatică diminuată la nivel global.

De asemenea, oficiali chinezi ar fi declarat că Moscova nu a anunțat Beijingul că are intenția de a lansa o invazie la scară largă a Ucrainei înainte de a fi făcut acest lucru.

Între timp, Financial Times a relatat că în Europa se speră pe scară largă că China ar putea contribui la împiedicarea Rusiei de a folosi arme nucleare. „China s-ar fi opus întotdeauna folosirii armelor nucleare”, a declarat Susan Shirk, președinta Centrului China secolului XXI de la Universitatea California din San Diego.  „Dar atunci când Xi Jinping spune astfel de lucruri liderilor europeni, el vrea să sublinieze o anumită distanță față de Rusia”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos