28.8 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăACTUALITATEInalt oficial rus, dupa ce si-a dat demisia: „Niciodata nu mi-a fost...

Inalt oficial rus, dupa ce si-a dat demisia: „Niciodata nu mi-a fost atat de rusine de tara mea!”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Un diplomat rus cu vechime la Oficiul ONU de la Geneva si-a anuntat luni demisia inainte de a trimite o scrisoare taioasa colegilor straini, in care denunta „razboiul agresiv declansat” de presedintele Vladimir Putin in Ucraina.

Boris Bondarev, in varsta de 41 de ani, si-a confirmat demisia intr-o scrisoare remisa luni dimineata la misiunea diplomatica rusa, informeaza The Associated Press.

„Timp de douazeci de ani din cariera mea diplomatica am vazut diferite turnuri ale politicii noastre externe, dar niciodata nu mi-a fost atat de rusine de tara mea ca la 24 februarie anul acesta”, a scris el, facand aluzie la data invaziei Rusiei.

Contactat telefonic, Bondarev – un consilier diplomatic care s-a concentrat pe rolul Rusiei in cadrul Conferintei pentru dezarmare de la Geneva, dupa ce a fost detasat in locuri precum Cambodgia si Mongolia – a confirmat ca si-a prezentat demisia intr-o scrisoare adresata ambasadorului Gennady Gatilov.

Demisia reprezinta o recunoastere publica rara – daca nu fara precedent – a nemultumirii fata de razboi in randul corpului diplomatic rus, intr-un moment in care guvernul lui Putin a incercat sa reprime disensiunile legate de invazie si a cautat sa inabuse relatarile contradictorii din linia guvernamentala cu privire la modul in care „operatiunea militara speciala” – asa cum este cunoscuta oficial in Rusia – se desfasoara.

„Este intolerabil ceea ce face acum guvernul meu”, a declarat Bondarev pentru AP. „In calitate de functionar public, trebuie sa port o parte de responsabilitate pentru asta si nu vreau sa fac asta.”

Bondarev a declarat ca nu a primit inca nicio reactie din partea oficialilor rusi, dar a adaugat: „Sunt ingrijorat de posibila reactie din partea Moscovei? Trebuie sa fiu ingrijorat de ea”.

Intrebat daca unii colegi au simtit acelasi lucru, el a adaugat: „Nu toti diplomatii rusi sunt belicosi. Ei sunt rezonabili, dar trebuie sa isi tina gura”.

El a sugerat ca Moscova ar putea transforma cazul sau intr-un exemplu.

„Daca cazul meu este urmarit penal, atunci, daca alti oameni vor dori sa urmeze, nu ar face-o”, a sugerat el.

In declaratia sa in limba engleza, pe care a spus ca a trimis-o prin e-mail la aproximativ 40 de diplomati si alte persoane, Bondarev a declarat ca cei care au conceput razboiul „vor un singur lucru – sa ramana la putere pentru totdeauna, sa traiasca in palate pompoase si de prost gust, sa navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj si cost cu intreaga marina rusa, bucurandu-se de putere nelimitata si impunitate totala”.

El a denuntat „minciunile si neprofesionalismul” in crestere din cadrul Ministerului rus de Externe si l-a vizat in special pe ministrul de externe Serghei Lavrov, despre care a spus ca in „18 ani, a trecut de la un intelectual profesionist si educat… la o persoana care transmite constant declaratii contradictorii si ameninta lumea (adica si Rusia) cu arme nucleare!”.

„Astazi, Ministerul Afacerilor Externe nu se ocupa de diplomatie. Este vorba despre atitutini razboinice, minciuni si ura”, a subliniat diplomatul.

Bondarev a declarat pentru AP ca nu intentioneaza sa paraseasca Geneva.

Hiller Neuer, directorul executiv al grupului de advocacy U.N. Watch, a spus simplu: „Boris Bondarev este un erou”.

„Bondarev ar trebui sa fie invitat sa vorbeasca la Davos in aceasta saptamana”, a adaugat el, „iar SUA, Marea Britanie si UE ar trebui sa conduca lumea libera in crearea unui program care sa incurajeze mai multi diplomati rusi sa urmeze si sa dezerteze, oferind protectie, securitate financiara si reinstalare pentru diplomati si familiile lor”.

Ultimele stiri