12.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăStirea zileiInca un MISTER DEZLEGAT: Gaurile negre expulzeaza jeturi alcatuite din atomi grei...

Inca un MISTER DEZLEGAT: Gaurile negre expulzeaza jeturi alcatuite din atomi grei de fier si de nichel!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ce se intampla daca pui PASTA DE DINTI pe fierul de calcat?! Rezultate UIMITOARE!

Nu multe gospodine cunosc această întrebuințare extrem de utilă...

Testul simplu care iti spune daca suferi de ANEMIE!

Anemia este una dintre cele mai des intalnite afectiuni...

METODA UNICA prin care cercetatorii vor sa identifice GAURILE NEGRE din spatiu!

Cercetatorii de la Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) de...

Gaurile negre expulzeaza in spatiu jeturi de materie alcatuite partial din atomi grei de fier si de nichel, potrivit unui studiu din revista britanica Nature.

De mai multe decenii, astronomii incearca sa dezlege misterul acelor jeturi fine de materie expulzate de gaurile negre cu viteze foarte mari si care alcatuiesc unul dintre fenomenele cu cea mai mare incarcatura energetica din Univers.

Astronomii au descoperit recent ca acele particule sunt atomi de fier si de nichel. Fluxurile de atomi au fost descoperite de radiotelescoape (telescopul european XMM Newton si telescopul australian Compact Array) in emisiile unei gauri negre de mici dimensiuni, denumita 4U1630-47, care se deplaseaza cu o viteza de ordinul a doua treimi din viteza luminii.

Un atom de fier cantareste de aproximativ 100.000 de ori mai mult decat un electron, ceea ce inseamna ca este purtator al unei energii mult mai importante decat o particula usoara care calatoreste cu aceeasi viteza.

Aceasta descoperire este cu atat mai importanta cu cat gaurile negre sunt adeseori considerate, in mod eronat, ca fiind fenomene distructive, care inghit toate corpurile si formatiunile ceresti care trec prin fata lor. Insa gaurile negre sunt si fenomene creatoare: ele recicleaza materia si energia din spatiu, iar jeturile lor joaca un rol deloc neglijabil in formarea de noi stele in interiorul galaxiilor.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri