Acasă Tehnologie Instabilitatea economica si amenintarile informatice, cele mai mari probleme pentru companii

Instabilitatea economica si amenintarile informatice, cele mai mari probleme pentru companii

39

Un studiu realizat de de B2B International si Kaspersky Lab arata ca amenintarile informatice se afla pe locul al doilea in lista problemelor la care sunt expuse companiile, pe locul intai fiind ingrijorarile cauzate de instabilitatea economica.

 

Analiza au luat in calcul raspunsurile celor 3.300 de reprezentanti ai unor companii mari din 22 de tari, care au participat la studiu si si-au exprimat opiniile in legatura cu riscurile de securitate IT. Toti respondentii sunt implicati in luarea deciziilor de business importante, inclusiv a celor referitoare la securitatea informatica.

42% dintre participantii la studiu cred ca, in viitor, importanta problemelor referitoare la infractionalitatea cibernetica va creste. Conform acestora, in urmatorii doi ani, amenintarile informatice se vor transforma in cel mai mare pericol pentru companii, depasind chiar si frica data de problemele economice. Statisticile colectate de Kaspersky Lab indica o crestere constanta a activitatilor IT infractionale, confirmand faptul ca temerile exprimate de respondenti nu sunt nefondate.

In 2011, Kaspersky Lab identifica o medie de 70.000 de noi programe periculoase pe zi, insa, anul acesta, numarul lor a urcat la 125.000. Mai mult decat atat, malware-ul mobil, in special cel care tinteste platforma de operare Android, creste cu o rapiditate si mai mare: numarul programelor periculoase s-a majorat de 200 de ori in 2011. Acest aspect este foarte important, din moment ce dispozitivele mobile sunt tot mai des folosite pentru a accesa informatii confidentiale in infrastructura interna a companiei, necesitand astfel protectie si un control special.

Un alt pericol la care sunt expuse companiile reprezinta atacurile directionate, realizate prin tehnici de spam, exploatarea vulnerabilitatilor software de tip „zero-day”, utilizarea de programe periculoase special concepute pentru a se infiltra intr-un anumit sistem si multe alte metode. De aceea, pentru a raspunde acestor atacuri, companiile trebuie sa- si securizeze complet intreaga infrastructura IT: statiile de lucru ale angajatilor, serverele de e-mail si de fisiere, precum si dispozitivele mobile.

Insa, pentru o solutie de securitate corporate, nu este suficient sa blocheze malware-ul, ci sa dispuna si de o serie de informatii importante despre software-ul legitim utilizat de companii. Aceasta abordare este implementata in suita de securitate business Kaspersky Lab pentru protejarea statiilor de lucru. Baza de date cu aplicatii legitime („whitelist”), verificate, care contine peste jumatate de miliard de inregistrari, face posibila utilizarea unor scenarii de protectie de tip Default Deny. Aceasta metoda blocheaza toate programele software cu exceptia celor autorizate.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos