Acasă Cultura Invatamantul din Romania exceleaza: Doua eleve din Galati admise simultan la Harvard!

Invatamantul din Romania exceleaza: Doua eleve din Galati admise simultan la Harvard!

420

Sunt puţini ani în care vreun absolvent de liceu din Galaţi este admis la Harvard, una dintre cele mai prestigioase universităţi din SUA şi din lume. Ultimul gălăţean care a reuşit această performanţă este Ştefan Eniceicu, admis în 2015. Anul 2021 va intra în istoria învăţământului gălăţean cu o dublă performanţă. Două fete născute aici, în urbea de pe malul Dunării, au fost admise în acelaşi timp la Harvard şi ambele vor studia din toamnă Fizica. Este vorba de Daria Teodora Hărăbor şi Cristiana Andreea Murgoci.

Daria visează din clasa a IX-a să intre la Harvard. Pe lângă faptul că are finanţarea cea mai bună pe cercetare, Harvard este universitatea care nu specializează studenţii doar pe o anumită direcţie. Ei îşi pot alege două specializări din domenii diferite şi, în plus, pot participa şi la cursuri pe alte specializări. Daria va studia Fizica, dar va opta şi pentru Astrofizică sau Matematică. Încă nu s-a hotărât, pentru că nu ştie ce i se va potrivi din multiplele oportunităţi pe care i le oferă Harvardul.

Reuşită în memoria unei profesoare

Ce a cântărit mai mult în decizia celor de la cea mai veche universitate din SUA de a-i acorda o bursă de peste 80.000 de dolari anual este multitudinea de premii naţionale şi internaţionale obţinute de eleva de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”. Numai anul acesta, în luna noiembrie, a primit două astfel de distincţii: o Medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică – Columbia (deşi iniţial i-a fost acordat doar bronz, comisia i-a oferit argint după contestaţii) şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Ea a mai câştigat două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, în 2019 şi în 2018, şi încă un bronz, în 2019, la Olimpiada Internaţională de Astrofizică.

Visul de a ajunge la Harvard i-a fost întreţinut pe parcursul anilor de liceu de prietenul şi mentorul ei Radu Andrei, student în anul IV la această universitate, dar şi de profesoara Nicoleta Becheanu, din Brăila, care a căzut, din nefericire, victimă a COVID-19, în octombrie anul acesta. „Dumneaei este cea cu care m-am pregătit pentru olimpiade şi mi-a spus întotdeauna că locul meu e la Harvard, alături de alt fost coleg de-al ei, Radu Andrei, care şi el m-a ajutat foarte mult. De aceea, admiterea mea la Harvard i-o dedic memoriei dascălului care m-a susţinut tot timpul să visez să ajung aici”, spune tânăra.

Articolul complet poate fi citit în VIAȚA LIBERĂ.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos