Acasă Romani in strainatate Investigatie The Times: In Marea Britanie CETATENIA ROMANA costa 1000 de lire...

Investigatie The Times: In Marea Britanie CETATENIA ROMANA costa 1000 de lire sterline!

14

Un material aparut in prestigioasa publicatie The Times arunca in aer sistemul de acordare a cetateniei romane. O jurnalista de origine rusa sustine ca ar fi descoperit o retea infractionala prin intermediul careia ar fi devenit cetatean roman. Ar fi costat-o o mie de lire. Pentru aceasta suma, i s-ar fi fabricat documente false, pe care le-a prezentat la Biroul pentru Cetatenie din Galati. In mod normal, doritorii asteapta 5 ani ca sa obtina cetatenia.

Ancheta jurnalistei a pornit de la un anunt dat intr-o publicatie de limba rusa de la Londra. Oferta le era adresata cetatenilor rusi si ucrainieni, carora, in schimbul a o mie de lire, li se promitea cetatenia romana. Jurnalista din Marea Britanie sustine ca la Biroul pentru Cetatenie din Galati s-ar deschide „usa din spate catre bogatiile Uniunii Europene”.
Ea afirma ca ar fi identificat o retea care ar fabrica acte false pentru persoanele care doresc sa obtina ilegal cetatenia romana, pentru ca mai apoi sa lucreze intr-o tara din Uniunea Europeana. Jurnalista spune ar fi depus dosarul fabricat de unul dintre reprezentantii gruparii, ar fi sustinut un interviu la Galati si ar fi devenit cetatean roman. Dupa aparitia materialului, preluat si de alte publicatii britanice, cei de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie au deschis o ancheta si spun ca au sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

„S-a identificat presupusul dosar, pe numele de Kravtsova Ecaterina. Din verificarea datelor continute in evidentele ANC, a fost identificat dosarul de redobandire a cetateniei romane, dosar care ar contine date false privind descendenta dupa bunici paterni ai solicitantei.”, a spus Gelu Dascalu de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie pentru ProTV. In acelasi timp, biroul Teritorial pentru Cetatenie de la Galati este, intr-adevar, asaltat zilnic de zeci de solicitanti.

Cei mai multi solicitanti sunt cetateni din Republica Moldova, care sustin ca, la origini, ar fi romani. Unii dintre ei nu ne cunosc limba, dar stiu un singur lucru: ca vor sa muceasca intr-o tara din Uniunea Europeana.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos