10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATEIohannis i-a spus presedintelui Braziliei in fata: Ucraina e victima. Trebuie să...

Iohannis i-a spus presedintelui Braziliei in fata: Ucraina e victima. Trebuie să fie sprijinită internațional!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a stârnit controverse în rândul aliaților Ucrainei, după ce a îndemnat Statele Unite să „nu mai încurajeze” războiul din Ucraina. În timpul vizitei sale în Brazilia, președintele Klaus Iohannis a reiterat că Rusia este statul agresor și că Ucraina trebuie sprijinită la nivel internațional. După discuțiile cu Iohannis, Lula da Silva și-a schimbat declarațiile și a transmis că guvernul său respectă integritatea teritorială a Ucrainei, deși anterior a sugerat că ucrainenii ar trebui să renunțe la Crimeea pentru a pune capăt războiului.

Iohannis atrage atenția că mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii săi, respectiv faptul că oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor. „I-am prezentat domnului preşedinte viziunea noastră cu privire la situaţia de securitate de la graniţa României şi la războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene şi ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii noştri: oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a încercat să îi anuleze independenţa, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecinţa directă a acţiunii sale, contrară dreptului internaţional. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea şi pentru a câştiga acest război de eliberare a ţării”, a spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va continua „neabătută” să sprijine Ucraina, arătând că orice sprijin pentru securitatea acestei ţări este, de fapt, sprijin pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi.  Iohannis i-a prezentat omologului brazilian şi consecinţele războiului în multiple planuri, de la situaţia refugiaţilor, până la criza energetică sau cea alimentară. „Pe fondul crizei alimentare globale generate de război, România şi Brazilia, producători agricoli şi furnizori de alimente, au devenit contribuitori importanţi la securitatea alimentară”, a adăugat șeful statului.  În urma discuțiilor cu Iohannis, președintele Lula da Silva și-a schimbat declarațiile și a spus că Guvernul său condamnă violarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a arătat că susţine o soluţie politică negociată cu privire la războiul din această ţară. „În același timp în care guvernul meu respectă integritatea teritorială a Ucrainei, protejăm negocierile politice, negocierea conflictului. Efectul războiului trece dincolo de continentul european și de aceea mă arăt preocupat de consecințele sale globale, mai ales în materie de securitate alimentară, economică și energetică. Trebuie să creăm un grup de țări care să se așeze la masă și care să discute cu Rusia pentru a se găsi soluții”, a declarat Lula da Silva.

Ultimele stiri