Acasă Economie Iti plac dulciurile? Vei plati o taxa in plus!

Iti plac dulciurile? Vei plati o taxa in plus!

13

Guvernul Romaniei pregateste introducerea taxei pe zaharm care se va aplica la toate produsele care contin zahr, inclusiv dulciuri. Dragoş Frumosu – liderul sindicatelor din industria alimentară şi purtător de cuvânt al UGSR – a confirmat ieri la România TV că taxa urmează să fie adoptată de către Executiv.

Surse din piață au declarat că „taxarea zahărului” are la baza motivarea aducerii de bani la bugetul sărac al Statului. Despre supraponderabilitate nici nu poate fi vorba.

Astfel, în România se consumă cca. 500 000 to zahăr/an. Putem presupune, de dragul ușurinței calculului, că „taxa pe zahăr” ar fi de 5 % – uriașă, de altfel.

Prețul zahărului (la poarta fabricii), tot pentru ușurința calcului, poate fi considerat azi, de 550 euro/to.

Asadar, 5% x 550 euro/to înseamnă o taxă de 27,5 euro/to de zahăr alb pus în vânzare. (La prețul de 577,5/to mai bine imporți, probabil că asta se si doreste).

500.000 to. de zăhar alb x 27,5 euro/to „taxa pe zahăr” înseamna 13 750 000 euro/an.

Atât s-ar putea strânge, maximum. Scăzând exporturile (care nu au de ce să fie taxate) și importurile (care nu pot fi taxate din pricina UE), să zicem că se strânge cam jumătate din suma calculată, adica 6 875 000 euro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos