Acasă Vorba zilei Iubirea adevarata infrunta lumea, e generoasa si mandra. Nici o placere in...

Iubirea adevarata infrunta lumea, e generoasa si mandra. Nici o placere in iubire nu se poate compara cu afisarea ei in fata oamenilor. Numai iubirea vinovata se ascunde – Liviu Rebreanu

Liviu Rebreanu (n. 27 noiembrie 1885, Tarlisua, Bistrita-Nasaud – d. 1 septembrie 1944, Valea Mare, Arges) a fost un prozator si dramaturg roman, membru al Academiei Romane.

Liviu Rebreanu s-a nascut la 27 noiembrie 1885 in satul Tarlisua (din fostul comitat Solnoc Dabaca – azi judetul Bistrita-Nasaud), fiind primul din cei 14 copii ai invatatorului Vasile Rebreanu si ai Ludovicai (nascuta Diuganu). In tinerete, mama sa (1865/1945) era pasionata de teatru, fiind considerata „prima diletanta” pe scena Becleanului de bastina. Ambii parinti constituie modelele familiei Herdelea care apare in Ion, Rascoala,Gorila, etc.

In anul 1889 familia Rebreanu s-a mutat in comuna Maieru, pe valea Somesului. Potrivit afirmatiei scriitorului: In Maieru am trait cele mai frumoase si mai fericite zile ale vietii mele. Pana ce, cand sa implinesc zece ani, a trebuit sa merg la Nasaud, la liceu.

In scrierile sale de sertar, la inceput in limba maghiara, si apoi in limba romana, multe amintiri din copilarie aduc pe oamenii acestor locuri in prim-plan. Desi localizate in imaginarul Pripas (identificat de cercetatori cu Prislopul in care Rebreanu a locuit mai tarziu), unele episoade dinIon au pastrat cadrul toponimic si onomastic al Maierului (Cuibul visurilor, cum mai este intitulat intr-una din povestirile publicate de scriitor).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentOlimpiada de iarna: cum am ratat „Mogulele”
Articolul următorLaura Chitoiu, audiata la DNA in dosarul Carpatica!