6.9 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATEJustitia i-a dat dreptate lui Funeriu, care a numit sindicatele „structuri cvasi-mafiote“

Justitia i-a dat dreptate lui Funeriu, care a numit sindicatele „structuri cvasi-mafiote“

in:

Stiri pe acelasi subiect

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a anunțat că a câștigat procesul cu o organizație sindicală, care l-a dat în judecată fiindcă a spus că sindicatele sunt structuri cvasi-mafiote. Pe de altă parte, Funeriu a explicat judecătorilor de ce nu este “om de Neanderthal“.

În apărarea sa scrisă, Daniel Funeriu arată că Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași, sindicatul care l-a dat în judecată, a spus despre el că “este la nivelul omului de Neanderthal”, informează newsweek.ro.

“Această afirmație, făcută explicit și fără niciun spirit vădit de glumă sau figură de stil, este total neadevărată: subsemnatul nu a vânat niciodată și nu s-a hrănit niciodată cu rinocer (așa cum este documentat că ar fi făcut omul de Neanderthal) iar omul de Neanderthal nu avea cunoștințele necesare elaborării unei teze de doctorat în chimie supramoleculară și nici dezvoltarea unor tehnici speciale de biochimie, așa cum subsemnatul a făcut (o selecție a publicațiilor științifice în cele mai reputate jurnale internaționale de știință poate fi găsită la http://funeriu.blogspot.com/2019/06/list-of-publications.html)“, le-a transmis Funeriu judecătorilor. 

Fostul ministru a explicat și de ce a asociat sindicatele cu structurile cvasi-mafiote.

“Petentul afirmă în nennumărate rânduri că respectă legea, deci nu i se potrivește sintagma de “structură cvasi-mafiotizată”. Niciunde nu am spus sau sugerat că nu ar respecta legea, dar subliniez că am spus ”cvasi-mafioți” nu ”cvasi-borfași” pentru că mafiile se deosebesc fundamental de borfașii ordinari, prin cel puțin două caracteristici:

• ”mafiile” adesea atrag de partea lor sprijin popular prin tehnici de tip “Robin Hood”: în esență iau de la bogați și dau la săraci. Notorii pentru sprijinul popular sunt Cartelul Drogurilor din Medelin sau celebrul Jimmy Hoffa. Borfașii însă sunt supuși oprobiului public și vânați de public.

• Mafiile se îmbogățesc pe baza legilor, nu încălcându-le, pentru că prin forța politică pe care o dezvoltă schimbă legi pentru a le servi interesele. Borfașii însă, încalcă legile.

Un exemplu ilustrativ în acest sens este propunerea legislativă de scoatere a liderilor sindicali de sub oblibgația de a completa declarații de avere, propunere făcută exact de fostul secretar general al FSLI, federație din care face parte petentul http://www.cdep.ro/proiecte/2020/400/20/1/em541.pdf Aceste elemente arată că opinia corectă este cea exprimată de mine, anume că ”sindicatele sunt structuri cvasi-mafiote”, nu formate din ”cvasi-borfași” așa cum, prin cererea de chemare în judecată afirmă petentul că aș fi afirmat“, mai scrie Funeriu. 

Fostul ministru a arătat că ceea ce s-a întâmplat cu legislația în domeniul educației din 2012 încoace “este exact expresia acestui modus operandi ”mafiot”: sub impulsul unor lideri sindicali deveniți miniștri și/sau senatori s-au modificat legi în interesul financiar al sindicatelor“. 

Daniel Funeriu a scris, azi, pe Facebook că Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi și-a retras cererea de chemare în judecată după ce le-a cerut să-și prezinte declarațiile de avere.

În consecință, USLIP va plăti avocatei lui Funeriu, Roxana Iliescu, 3.700 de lei, cheltuieli de judecată.

Ultimele stiri