Un sondaj realizat de INSCOP la comanda news.ro releva o statistica ingrijoratoare. Potrivit cercetarii sociologice aproape 50% dintre romani cred ca regimul comunist a insemnat un lucru bun pentru Romania, procentul fiind mai mare decat in urma cu 10 ani. De asemenea, peste 46% dintre romani cred ca inainte de 1989 se traia mai bine comparativ cu situatia din prezent.
In opinia a 48.1% dintre romani, regimul comunist a insemnat un lucru bun pentru Romania (fata de 45.5% in noiembrie 2013), in timp ce 42.3% sunt de parerea contrara (fata de 44.7% in noiembrie 2013). Nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare 9.7% dintre cei chestionati (fata de 9.7% in noiembrie 2013). Perceptia asupra nivelului de trai in perioada comunista
46.4% dintre romani cred ca inainte de 1989 se traia mai bine comparativ cu situatia din prezent (fata de 44.4% in noiembrie 2013), 34.2% ca se traia mai rau (fata de 33.6% in noiembrie 2013), iar 13.7% ca se traia la fel (fata de 15.6% in noiembrie 2013). Nu stiu sau nu raspund 5.7% din total esantion (fata de 6.4% in noiembrie 2013). ”Cred ca inainte de 1989 se traia mai bine comparativ cu situatia din prezent mai ales: persoanele cu educatie primara, cei inactivi potential activi, locuitorii din rural si din regiunile sudice sau estice, cei cu un venit mai redus”, releva analiza socio-demografica.
”Aparent este socant ca aproape jumatate dintre romani sa declare ca regimul comunist a insemnat un lucru bun pentru Romania si tot aproape jumatate sa declare ca in perioada comunista se traia mai bine decat in prezent. Realitatea obiectiva si absolut toate datele arata clar ca nivelul de trai de astazi, avutia nationala, drepturile si libertatile sunt net superioare situatiei de dinainte de 1989. Cu toate acestea, perceptia publica este alta, existand insa niste explicatii, unele partial obiective, altele partial subiective care alimenteaza acest sentiment acut de nostalgie. Printre acestea se numara: nemultumirea conjuncturala puternica a populatiei fata de prezentul marcat de crizele succesive din ultimii ani, culminand cu inflatia galopanta care a afectat serios nivelul de trai, distributia inegala a avutiei nationale din prezent care mareste puternic diferentele dintre categoriile afectate de saracie si populatia care are venituri medii-mari, nostalgia personala unei parti a populatiei fata de perioada tineretii proprii, procesul de socializare si educare a tinerilor care invata de la adutii nostalgici despre avantajele iluzorii ale acelei perioade (loc de munca sigur, casa asigurata de stat), stimularea unor mituri din perioada comunista prin campanii agresive derulate de vectori politici in special in spatiul online. Toate acestea au dus la o mitologizare a beneficiilor comunismului pentru paturi tot mai largi de populatie, alimentand in prezent, pe fondul atrofierii memoriei colective, alegeri politice nefericite. Contracarea acestei tendinte este o responsabilitate mai larga care revine elitelor intelectuale, elitelor politice, economice si mass-media”, declara Remus Stefureac, director INSCOP Research.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese in perioada 20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.
Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de incredere de 95%.