24.5 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăDosarLa nici doi ani dupa ce a decoperit gaze in Marea Neagra,...

La nici doi ani dupa ce a decoperit gaze in Marea Neagra, Turcia a inceput deja exploatarea. Romania se saboteaza singura de zece ani!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Ministerul Justiției va începe demersurile pentru extrădarea cumnatului lui Mircea Geoană

Ministerul Justiției va începe demersurile pentru extrădarea cumnatului lui...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Turcia a lansat oficial luni exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră care ar urma să îi permită, potrivit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, să producă zece milioane de metri cubi până în primul trimestru din 2023, potrivit AFP.

Erdogan a asistat în direct la conectarea primei conducte la fundul mării din portul Filyos, în provincia Zonguldak, la circa 400 de km est de Istanbul, pe coasta Mării Negre.

Zăcământul, situat la 170 de km nord de ţărm, a fost descoperit în august 2020 şi a fost prezentat de şeful statului despre „cel mai mare zăcământ de gaz natural din istoria Turciei”.

El a vorbit atunci despre „rezerve estimate la 320 de miliarde de metri cubi”.

„În primul trimestru din 2023, ar urma să avem transferate zece milioane de metri cubi de gaz natural (…) Zăcământul de la Sakarya va atinge, sperăm noi, vârful de producţie în 2026”, a spus luni preşedintele.

„Ne vom continua eforturile până când ne vom putea asigura pe deplin securitatea energetică”, a mai promis Erdogan, în contextul în care Turcia este în continuare extrem de dependentă de importuri pentru a-şi acoperi nevoile de energie, pe care o plăteşte scump, în special de la izbucnirea războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Anul trecut, 45% din gazul consumat în Turcia provenea din Rusia, iar restul, din Iran şi Azerbaidjan.

Inflaţia din ţară a atins un nivel record, cel mai ridicat din 1998 încoace (73,5% pe un an), iar moneda se prăbuşeşte (în scădere cu aproape 50% într-un an), ceea ce face dificil de suportat costul vieţii pentru marea majoritate a turcilor, mai noteaă AFP, citată de Agerpres.

Consumul anual de gaz din Turcia a trecut de la 48 de miliarde de metri cubi în 2020 la 60 de miliarde în 2021 şi ar urma să ajungă la 62-63 de miliarde în acest an, conform cifrelor oficiale.

Turcia a lansat producția în doar 2 ani de la descoperire. România a pierdut 10 ani și mai așteaptă cel puțin 5 ani
Turcia, dependentă în mare măsură de importuri de gaze, a început în timp record producția de gaze din Marea Neagră.

În schimb, România a întârziat deja exact 10 ani de la descoperirea din 2012 a zăcământului și mai are de așteptat încă cel puțin 5 ani până la începerea producției pe scară largă, potrivit reprezentanților OMV Petrom, scrie G4Media.

Întârzierea a fost provocată de guvernele care, din 2012, au întârziat adoptarea legislației care să le permită investitorilor să înceapă producția.

Ultimele stiri