Laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, consideră că Italia şi alte state vor ieşi din zona euro în următorii ani şi că vina pentru problemele economice ale Europei revine politicilor de austeritate promovate de Germania, transmite Reuters.

Europa nu are hotărârea de a adopta reformele necesare precum crearea unei uniuni bancare care să implice garantarea comună a depozitelor bancare şi, de asemenea, îi lipseşte solidaritatea transfrontalieră, a apreciat miercuri Joseph Stiglitz, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.

„Va mai exista o zonă euro peste 10 ani, însă întrebarea este ‘Cum va arăta ea?’. Este foarte puţin probabil că ea va mai avea 19 state membre. Este dificil să spunem cine va mai face parte”, a spus Stiglitz.

„Populaţia Italiei este din ce în ce mai dezamăgită de euro. Italienii încep să conştientizeze că Italia nu funcţionează în interiorul zonei euro”, a adăugat Stiglitz.

Laureatul premiului Nobel pentru economie susţine că Germania a acceptat deja ideea că Grecia va ieşi din zona euro, subliniind că în trecut el a sfătuit atât Grecia, cât şi Portugalia, să iasă din zona euro.

De asemenea, Joseph Stiglitz a arătat că moneda euro şi politicile de austeritate promovate de Germania sunt de vină pentru problemele economice ale Europei, iar o divizare a uniunii monetare într-o zonă de nord (hard) şi una de sud (soft) reprezintă singura opţiune realistă pentru relansarea economiei europene.

Stiglitz, fost economist şef la Banca Mondială, a subliniat că Europa şi SUA au economii similare, resurse şi forţe de muncă similare, însă economia americană şi-a revenit după criza financiară globală spre deosebire de economia Europei.

„Principala diferenţă este euro”, a apreciat Stiglitz, potrivit căruia moneda unică afectează economia Europei.

Anterior, într-o carte intitulată „Euro: cum moneda unică ameninţă viitorul Europei”, apărută luna trecută în Franţa, Stiglitz a susţinut că au existat erori încă la originea monedei euro. Europenii „au pus căruţa înaintea boilor” prin lansarea monedei unice, fără a avea instituţiile necesare care să o gestioneze. Mai grav, „moneda unică privează statele de două dintre cele mai importante instrumente de ajustare: rata de schimb şi rata dobânzii”.

Laureatul premiului Nobel pentru economie oferă mai multe soluţii pentru a scoate Europa din impas. Cea mai facilă soluţie ar fi o ieşire a Germaniei din zona euro, care ar face celelalte ţări mai competitive, graţie devalorizării monedei unice. În caz contrar, Stiglitz recomandă un divorţ amiabil şi crearea a „două chiar trei zone monetare”, în aşteptarea înfiinţării instituţiilor necesare, scrie agerpres.ro.