Acasă Economie Lege noua: Vom putea primi 150 de lei BANI INAPOI dupa cumparaturi!...

Lege noua: Vom putea primi 150 de lei BANI INAPOI dupa cumparaturi! Sistemul ajunge, in sfarsit, si in Romania!

Desi frecvent utilizat in tarile dezvoltate, sistemul cash-back prinde contur si in Romania dupa ce un grup de senatori de la UDMR, PSD si PP-DD au propus legiferarea acordari de catre comercianti de bani cash (pana la 150 de lei) direct de la POS-uri, in combinatie cu plata bunurilor cumparate.

Proiectul s-ar putea dovedi viabil mai ales in zonele rurale, unde lipsa ATM-urilor este notorie, iar banii cash eliberati prin terminalul POS aflat la comerciantii din localitate poate reprezenta o solutie. BNR nu se opune proiectului, dar transmite o serie de obiectii, mentionand insa ca legile din administrarea bancii centrale „nu contin prevederi care sa se constitute in impedimente legale pentru promovarea proiectului legislativ”. Vezi proiectul in atasament si fragmente din scrisoarea transmisa de la cabinetul prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, comisiei economice din Parlament.

„Acordarea de catre comercianti de avansuri in numerar in combinatie cu plata bunurilor si/sau serviciilor achizitionate reprezinta o practica uzuala in tarile in care sistemele moderne de plata au fost introduse de cateva decenii, terminalele de plata (POS-urile) avand si functie de bancomat pentru clienti. Aceasta constituie o facilitate apreciata in mod deosebit de utilizatorii de carduri (cash back), scutindu-i de drumuri suplimentare pana la un ATM in cazul in care au nevoie de numerar”, se arata in expunerea de motive la proiectul mentionat.
Potrivit autorilor, dovada faptului ca numerosi clienti isi doresc introducerea unui astfel de serviciu este ca cel putin doua institutii bancare din Romania au pus la dispozitia clientilor carduri de debit care au asociate o astfel de facilitate.


Citeste si:

Scrisoarea DUREROS de adevarata a unei romance din strainatate pentru Carmen Iohannis: Ce ar fi sa va opriti din shopping si sa vizitati un orfelinat?!

Acestea sunt aeroporturile cu cele mai bune dutyfree!


Totodata, mai spun initiatorii proiectului, o situatie paradoxala se poate intalni in multe localitati rurale sau urbane mici din Romania, unde din ratiuni economice bancile refuza sa amplaseze terminale ATM. in aceste conditii, avansul de numerar prin terminalul POS aflat la comerciantii din localitate poate reprezenta o solutie pentru persoanele carora li se vireaza drepturile banesti pe carduri bancare.

  • Florin Georgescu: BNR poate sustine acest project legislativ, cu  luarea in considerare a observatiilor si comentariilor

„Apreciem ca este necesara consultarea Bancii Centrale Europene. Nefectuarea procedurii de consultare reprezinta o incalcare de catre Romania a obligatiiIor care ii revin In virtutea dreptului Uniunii Europene”, se arata intr-un mesaj transmis oficial de la cabinetul primviceguvernatorului BNR Florin Georgescu la proiectul legii cash-back.

„Precizam, insa, ca actele normative aflate in administrarea bancii centrale nu contin prevederi care sa se constitute in impedimente legale pentru promovarea proiectului legislativ”, mai scrie primviceguvernatorul BNR Florin Georgescu in raspunsul sau. .

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentSarbatoarea Sf. Parascheva: Fetele n-au voie sa faca asta daca vor sa se marite!
Articolul următorVIDEO – O sa ti se ridice parul pe tine! CADE in mijlocul unei gropi cu serpi veninosi si scapa!