Intra in contact cu noi

Justitie

Legea Big Brother – afla ce informatii vor fi monitorizate

Publicat cu

pe

Toate convorbirile telefonice si mailurile, locul din care trimiti sau in care primesti si echipamentul folosit vor fi monitorizate de catre operatorii de telefonie mobila. Legea Big Brother stabileste obligatia furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului “de a retine anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor pentru punerea acestora la dispozitia organelor de urmarire penala, instantelor de judecata si organelor de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale in scopul utilizarii lor, in cadrul activitatilor de prevenire,de cercetare, de descoperire si de urmarire penala a infractiunilor grave sau pentru rezolvarea cauzelor cu persoane disparute ori pentru punerea in executare a unui mandat de arestare sau de executare a pedepsei”.

Datele care vor fi retinute

Conform art. 1 din legea adoptata marti, aceasta se aplica datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si a persoanelor juridice, precum si datelor necesare pentru identificarea unui abonat sau a unui utilizator inregistrat. Concret, datele care vor fi retinute sunt urmatoarele:

– Datele necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari cuprind: a) in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila: numarul de telefon apelant, precum si numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat, b) in cazul serviciilor de acces la internet, posta electronica si telefonie prin internet: 1. identificatorul alocat; 2. identificatorul de utilizator si numarul de telefon alocat pentru efectuarea oricarei comunicari prin reteaua publica de telefonie; 3. numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat, caruia i s-a alocat o adresa Internet Protocol, denumita in continuare adresa IP, un identificator de utilizator sau un numar de telefon, la momentul comunicarii.

Reclama

– Datele necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari cuprind: a) in cazul retelelor de telefonie fixa si de telefonie mobila: 1. numarul format sau apelat si, in cazurile care includ servicii suplimentare precum redirectionarea sau transferul apelului, numarul catre care este directionat apelul;  2. numele si adresa abonatului ori ale utilizatorului inregistrat;

– Datele necesare pentru determinarea datei, orei si a duratei comunicarii cuprind: 1. data si ora conectarii si deconectarii de la serviciul de acces la Internet, adresa IP alocata dinamic sau static unei comunicari de furnizorul de servicii de acces la internet, precum si identificatorul abonatului sau al utilizatorului inregistrat; 2. data si ora conectarii si deconectarii de la serviciul de posta electronica sau de telefonie prin Internet.

In cazul serviciilor anonime preplatite se vor retine data si ora activarii initiale a serviciului, precum si identificatorul celulei de la care a fost activat serviciul. De asemenea, se vor retine datele necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.

Se mai precizeaza ca legea nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice. In aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedura penala, precum si cele din legile speciale in materie. Cu alte cuvinte va fi monitorizata toata corespondenta noastra, cu cine am corespondat, insa continutul va putea fi accesat doar la cererea Parchetului in conditiile legii.

Reclama

La sfarsitul perioadei de retinere de 6 luni, toate datele retinute (cu exceptia celor puse la dispozitia autoritatilor) trebuie distruse prin proceduri ireversibile. Procedura distrugerii va fi reglementata prin hotarare a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a acestei legi.

Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Justitie

Primarul liberal Catalin Chereches a fost arestat in Germania.

Publicat cu

pe

Primarul liberal din Baia Mare, Catalin Chereches, a fost arestat marti seara in Germania de politistii bavarezi. Daca Catalin Chereches va vrea sa colaboreze cu autoritatile din Germania o sa ajunga in tara in regim de urgenta.

Daca contesta mandatul de extradare, procedura poate dura chiar si jumatate de an. Cu rani pe fata si incatusat. Asa l-au pozat politistii bavarezi pe Catalin Chereches la 5 zile dupa ce a fugit din tara.

Potrivit primelor informatii, Chereches a fost prins cand se pregatea sa paraseasca Germania. El a calatorit alaturi de o matusa, cu masina, circuland pe autostrada cu aproape 200 de km/ora, au spus surse oficiale germane. Cei doi au ajuns la gara din Augsburg si incercau sa scape de autovehicul, eventual sa ia un tren sau un taxi. Acela a fost momentul in care a fost prins de politistii bavarezi si BKA (Politia federala de investigatii criminale – n.red.). Aceleasi surse au mai precizat ca fostul primar ar fi incercat sa se opuna arestarii si s-a ranit cand a vrut sa fuga de oamenii legii.

Cel mai probabil, Chereches ar fi mers in Germania sa ia banii pe care i-a transportat acolo in mai multe transe, bani pe care i-a depozitat in seifuri din locuintele detinute acolo de mama sa si de sora acesteia. Suma din Germania ar fi in jur de 1.500.000 de euro. Intr-o depozitie din instanta de judecata, Chereches a recunoscut ca a carat personal banii cu masina in Germania.

Reclama
Continua sa citesti

Justitie

Superman Citu ajunge la DNA! Procurorii investigheaza miliardele pe vaccinurile din pandemie

Publicat cu

pe

Fostul premier Florin Citu, anchetat de procurori pentru fapte de coruptie, a anuntat ca isi va da demisia din grupul senatorilor PNL si va deveni senator neafiliat. Este decizia luata in urma discutiilor avute cu presedintele Partidului National Liberal.

Nicolae Ciuca a mai declarat, joi seara, ca liberalii vor vota pentru ridicarea imunitatii fostului premier. Si presedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat ca social-democratii vor vota in favoarea solicitarii procurorilor anticoruptie.

Intrebat ce va decide in cazul ridicarii imunitatii lui Florin Citu, Nicolae Ciuca a declarat ca va face exact ce prevede legea. In regulamentul de functionare a Senatului voi trimite solicitarea la Biroul Permanent de acolo la Comisia Juridica si pe baza deciziei Comisiei Juridice mergem la vot in plenul Senatului (…) Am vorbit cu dumnealui si mi-a comunicat ca va lua decizia sa se retraga din grupul parlamentar al PNL. Partidul Liberal tot timpul a votat pentru ca justitia sa poata sa-si indeplineasca procesul pe care il deruleaza in astfel de situatii, a spus Nicolae Ciuca.

Comunicatul DNA

Reclama

In conformitate cu prevederile constitutionale si legale, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei si Senatului Romaniei pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata de trei persoane, cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, forma participatiei penale fiind autoratul si, respectiv complicitatea.

Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de persoanele respective are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeana a lansat Strategia europeana privind accelerarea dezvoltarii, fabricarii si distributiei vaccinurilor impotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizata pentru achizitia unor optiuni viabile de vaccinuri si care a presupus negocierea de catre Comisia Europeana a unor acorduri de achizitie anticipata cu producatorii de vaccinuri in numele statelor membre.
Vaccinurile urmau sa fie distribuite statelor membre UE in functie de numarul populatiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritara a anumitor categorii de populatie revenea statelor membre.
De precizat este faptul ca statele membre aveau posibilitatea sa utilizeze, intr-un termen de 5 zile de la notificare, o clauza de „opt-out”, astfel ca nu erau obligate sa suporte niciun fel de contributie pentru vaccinurile pe care decideau sa nu le solicite.

In prezenta cauza, in contextul mentionat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea in care, in perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul Romaniei, cu incalcarea dispozitiilor legale si in lipsa oricaror documente/analize care sa ateste necesitatea achizitiei, ar fi contractat un numar mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬si Moderna), in conditiile in care numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul roman Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Concret, desi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 milioane persoane, doua dintre cele trei persoane fata de care se solicita formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzactionat si ordonantat la plata achizitia in plus a cantitatii de 52.805.690 doze de vaccin, in valoare totala de 1.005.498.687 euro, la care se adauga TVA, suma care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitarile transmise au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si dosarul de urmarire penala, in copie, compus din 27 de volume.
Prezentele demersuri in vederea efectuarii urmaririi penale intra sub incidenta prevederilor art. 2941 si art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementata in Legea nr. 115/1999, republicata, privind responsabilitatea ministeriala.

Reclama

Persoanele fata de care s-a solicitat sesizarea Presedintelui Romaniei si Senatului Romaniei pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
Precizam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Continua sa citesti

Justitie

Primarul din Mioveni retinut de DNA pentru spaga: „Nu am luat, am dat!”

Publicat cu

pe

Primarul din Mioveni retinut de DNA pentru spaga, Ion Georgescu, sustine ca nu a luat bani ci a dat. Ele etse acuzat ca a cerut 30.000 de euro mita de la un chirurg, pentru a-l ajuta sa se angajeze la spitalul orasenesc.

Flagrantul ar fi avut loc chiar in primaria din Mioveni, iar edilul ar fi gasit si o scuza in fata anchetatorilor.

„Nu am luat, am dat! Nu am luat, am dat!”. Este raspunsul scurt al primarului din Mioveni. Seara trecuta, putin dupa ora 21:00, edilul a ajuns in fata procurorilor Anticoruptie. Este acuzat ca ar fi cerut 30.000 de euro mita pentru a ajuta un chirurg sa se angajeze intr-o functie de conducere la spitalul orasenesc. Potrivit unor surse, Procurorii DNA au facut doua perchezitii, una la primarie si alta, acasa. L-ar fi prins in flagrant chiar in biroul sau.

Pentru ca nu reusise sa isi tina promisiunea, Ion Georgescu inapoia in acel moment suma de 10.000 de euro, primita drept avans. Dus la audieri, a sustinut ca banii erau parte dintr-un imprumut pe care l-ar fi luat de la tatal medicului.

Reclama

„Maine o sa dau declaratii. Era Un credit rambursat”, a declarat primarul la iesirea de la audieri.

Dupa ore intregi de audieri in spatele usilor inchise, primarul a fost retinut. Este acuzat de trafic de influenta. „Oricine poate sa fie retinut 24 de ore cu mandat de catre procuror, pentru suspiciunea savarsirii unei anumite infractiuni. Asta nu inseamna ca s-a dovedit vinovatia”, a declarat Ingrid Alexandrescu, avocatul primarului Ion Georgescu.

Continua sa citesti

hot news