Justitie
Plata TVA in vama s-ar putea aplica abia din 2016

Termenul de aplicare a măsurii privind amânarea plăţii TVA în vamă pentru importurile efectuate de persoane care obţin certificate de amânare a plăţii va fi prelungit cu patru ani, respectiv până la 31 decembrie 2016, potrivit unui proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal lansat în dezbatere de Ministerul Finanţelor.
În prezent, nu plătesc TVA în vamă importatorii care obţin un certificat de amânare a plăţii în anumite condiţii stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice, prevederea urmând să fie aplicată până la sfârşitul acestui an.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, după data de 31 decembrie 2012 persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA nu ar mai avea obligaţia plăţii TVA în vamă, fără a fi necesară obţinerea unui certificat în acest sens.
Pe de altă parte, tot în materie de TVA ordonanţa prevede şi măsura plăţii TVA la încasare pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro. Regimul presupune şi amânarea dreptului de deducere până la plata facturilor primite atât de către contribuabilii eligibili, cât şi de către beneficiarii acestora. Sistemul nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar şi/sau substitute de numerar de către persoana impozabilă eligibilă pentru aplicarea sistemului TVA la încasare. De asemenea, nu se aplică pentru o serie de operaţiuni, respectiv în cazul livrărilor de bunuri/ prestărilor de servicii supuse taxării inverse conform art. 150 alin. (2) – (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160, în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii care sunt scutite de TVA şi în cazul operaţiunilor supuse regimurilor speciale prevăzute la art. 1521 – 1523.
„Astfel, se asigură menţinerea nivelului încasărilor la bugetul de stat din astfel de operaţiuni. Totodată, se asigură evitarea evaziunii fiscale în domeniul importurilor şi se menţine facilitatea fiscală de amânare a plăţii TVA în vamă pentru contribuabilii cu un risc scăzut de fraudă„, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului citat.
Potrivit documentului, plata TVA la încasarea facturii reprezintă măsura cea mai aşteptată de mediul de afaceri, constituind principala solicitare a acestuia din ultimii 10 ani. „Măsura va avea impact pozitiv asupra mediului de afaceri prin creşterea capacităţii de redresare a IMM-urilor aflate în situaţii dificile cauzate de criza actuală, eliminarea blocajelor financiare din economie,reducerea unui factor major de falimentare şi decapitalizare a agenţilor economici, în special a IMM-urilor, creşterea vitezei de circulaţie a banilor în economie ca urmare a diminuării blocajelor financiare”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal.
În ceea ce priveşte impozitul pe profit, principala modificare constă în majorarea, de la 20% la 50%, a deductibilităţii cheltuielilor de cercetare – dezvoltare. Deducerea suplimentară se calculează trimestrial/anual iar în cazul în care se realizează pierdere fiscală, aceasta se recuperează potrivit dispoziţiilor art. 26 din Codul fiscal.

Justitie
Primarul liberal Catalin Chereches a fost arestat in Germania.

Primarul liberal din Baia Mare, Catalin Chereches, a fost arestat marti seara in Germania de politistii bavarezi. Daca Catalin Chereches va vrea sa colaboreze cu autoritatile din Germania o sa ajunga in tara in regim de urgenta.
Daca contesta mandatul de extradare, procedura poate dura chiar si jumatate de an. Cu rani pe fata si incatusat. Asa l-au pozat politistii bavarezi pe Catalin Chereches la 5 zile dupa ce a fugit din tara.
Potrivit primelor informatii, Chereches a fost prins cand se pregatea sa paraseasca Germania. El a calatorit alaturi de o matusa, cu masina, circuland pe autostrada cu aproape 200 de km/ora, au spus surse oficiale germane. Cei doi au ajuns la gara din Augsburg si incercau sa scape de autovehicul, eventual sa ia un tren sau un taxi. Acela a fost momentul in care a fost prins de politistii bavarezi si BKA (Politia federala de investigatii criminale – n.red.). Aceleasi surse au mai precizat ca fostul primar ar fi incercat sa se opuna arestarii si s-a ranit cand a vrut sa fuga de oamenii legii.
Cel mai probabil, Chereches ar fi mers in Germania sa ia banii pe care i-a transportat acolo in mai multe transe, bani pe care i-a depozitat in seifuri din locuintele detinute acolo de mama sa si de sora acesteia. Suma din Germania ar fi in jur de 1.500.000 de euro. Intr-o depozitie din instanta de judecata, Chereches a recunoscut ca a carat personal banii cu masina in Germania.
Justitie
Superman Citu ajunge la DNA! Procurorii investigheaza miliardele pe vaccinurile din pandemie

Fostul premier Florin Citu, anchetat de procurori pentru fapte de coruptie, a anuntat ca isi va da demisia din grupul senatorilor PNL si va deveni senator neafiliat. Este decizia luata in urma discutiilor avute cu presedintele Partidului National Liberal.
Nicolae Ciuca a mai declarat, joi seara, ca liberalii vor vota pentru ridicarea imunitatii fostului premier. Si presedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat ca social-democratii vor vota in favoarea solicitarii procurorilor anticoruptie.
Intrebat ce va decide in cazul ridicarii imunitatii lui Florin Citu, Nicolae Ciuca a declarat ca va face exact ce prevede legea. In regulamentul de functionare a Senatului voi trimite solicitarea la Biroul Permanent de acolo la Comisia Juridica si pe baza deciziei Comisiei Juridice mergem la vot in plenul Senatului (…) Am vorbit cu dumnealui si mi-a comunicat ca va lua decizia sa se retraga din grupul parlamentar al PNL. Partidul Liberal tot timpul a votat pentru ca justitia sa poata sa-si indeplineasca procesul pe care il deruleaza in astfel de situatii, a spus Nicolae Ciuca.
Comunicatul DNA
In conformitate cu prevederile constitutionale si legale, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei si Senatului Romaniei pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata de trei persoane, cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, forma participatiei penale fiind autoratul si, respectiv complicitatea.
Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de persoanele respective are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeana a lansat Strategia europeana privind accelerarea dezvoltarii, fabricarii si distributiei vaccinurilor impotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizata pentru achizitia unor optiuni viabile de vaccinuri si care a presupus negocierea de catre Comisia Europeana a unor acorduri de achizitie anticipata cu producatorii de vaccinuri in numele statelor membre.
Vaccinurile urmau sa fie distribuite statelor membre UE in functie de numarul populatiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritara a anumitor categorii de populatie revenea statelor membre.
De precizat este faptul ca statele membre aveau posibilitatea sa utilizeze, intr-un termen de 5 zile de la notificare, o clauza de „opt-out”, astfel ca nu erau obligate sa suporte niciun fel de contributie pentru vaccinurile pe care decideau sa nu le solicite.
In prezenta cauza, in contextul mentionat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea in care, in perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul Romaniei, cu incalcarea dispozitiilor legale si in lipsa oricaror documente/analize care sa ateste necesitatea achizitiei, ar fi contractat un numar mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬si Moderna), in conditiile in care numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul roman Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Concret, desi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 milioane persoane, doua dintre cele trei persoane fata de care se solicita formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzactionat si ordonantat la plata achizitia in plus a cantitatii de 52.805.690 doze de vaccin, in valoare totala de 1.005.498.687 euro, la care se adauga TVA, suma care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.
La solicitarile transmise au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si dosarul de urmarire penala, in copie, compus din 27 de volume.
Prezentele demersuri in vederea efectuarii urmaririi penale intra sub incidenta prevederilor art. 2941 si art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementata in Legea nr. 115/1999, republicata, privind responsabilitatea ministeriala.
Persoanele fata de care s-a solicitat sesizarea Presedintelui Romaniei si Senatului Romaniei pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
Precizam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Justitie
Primarul din Mioveni retinut de DNA pentru spaga: „Nu am luat, am dat!”

Primarul din Mioveni retinut de DNA pentru spaga, Ion Georgescu, sustine ca nu a luat bani ci a dat. Ele etse acuzat ca a cerut 30.000 de euro mita de la un chirurg, pentru a-l ajuta sa se angajeze la spitalul orasenesc.
Flagrantul ar fi avut loc chiar in primaria din Mioveni, iar edilul ar fi gasit si o scuza in fata anchetatorilor.
„Nu am luat, am dat! Nu am luat, am dat!”. Este raspunsul scurt al primarului din Mioveni. Seara trecuta, putin dupa ora 21:00, edilul a ajuns in fata procurorilor Anticoruptie. Este acuzat ca ar fi cerut 30.000 de euro mita pentru a ajuta un chirurg sa se angajeze intr-o functie de conducere la spitalul orasenesc. Potrivit unor surse, Procurorii DNA au facut doua perchezitii, una la primarie si alta, acasa. L-ar fi prins in flagrant chiar in biroul sau.
Pentru ca nu reusise sa isi tina promisiunea, Ion Georgescu inapoia in acel moment suma de 10.000 de euro, primita drept avans. Dus la audieri, a sustinut ca banii erau parte dintr-un imprumut pe care l-ar fi luat de la tatal medicului.
„Maine o sa dau declaratii. Era Un credit rambursat”, a declarat primarul la iesirea de la audieri.
Dupa ore intregi de audieri in spatele usilor inchise, primarul a fost retinut. Este acuzat de trafic de influenta. „Oricine poate sa fie retinut 24 de ore cu mandat de catre procuror, pentru suspiciunea savarsirii unei anumite infractiuni. Asta nu inseamna ca s-a dovedit vinovatia”, a declarat Ingrid Alexandrescu, avocatul primarului Ion Georgescu.
-
Bucuresti5 zile in urma
Primaria Sectorului 6 olimpica la achizitii viteza! Zeci de achizitii directe intr-o ora cu aceeasi firma!
-
Economie2 săptămâni in urma
Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie
-
Sibiu3 săptămâni in urma
Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian Kreiner
-
Comentariul zilei4 săptămâni in urma
Vasile Banescu despre cazul „Lasconi”: O mostra de invincibila ignoranta si de ermetic analfabetism
-
Arad3 săptămâni in urma
Asasinatele la comanda iau amploare in Romania! Anchetele bat pasul pe loc!
-
Sibiu2 săptămâni in urma
Noi piste in crima de la Sibiu. Pakistanezii erau de fapt un infractor roman din Belgia!
-
Stirea zilei4 săptămâni in urma
Cat de degradata e societatea romaneasca? Fiica Lasconi isi cearta mama celebra pentru ca a spus DA la referendumul pentru familie!
-
Salaj3 săptămâni in urma
Din teatrele de operatiuni in pietele de zarzavaturi: Ciuca ia pulsul electoratului la fel ca Ciolacu