Programul „Prima Casa” se apropie de final si se anunta modificari substantiale in privinta creditarii achizitiilor de locuinte. Pe masura ce fondurile se vor diminua de la an la an se pare ca programul sa va sfarsi in anul 2021.
Nici regulile cu care a inceput nu mai raman aceleasi, astfel ca doar solicitantii cu venituri mici si medii mai pot cumpara cu garantii guvernamentale. Statul nu mai vrea ca Programul „Prima Casa” sa domine piata ipotecara, cum se intampla acum, cand reprezinta 90% dein acest segment. Ministerul Finantelor si Banca Nationala pregatesc schimbari care sa faca din “Prima Casa” un program social, destinat exclusiv tinerilor cu venituri mici si medii, a declarat Stefan Nanu, director general Trezoreria Statului. Potrivit acestei strategii, plafoanele vor scadea treptat. Anul viitor, suma va ajunge la doua miliarde de lei, nivel care se va mentine si in perioada 2019-2020. In anul 2021, programul va avea alocata suma de 1,5 miliarde de lei. Spre comparatie, in acest an plafonul a fost de 2,5 miliarde de lei si s-a terminat din vara. Seful Trezoreriei a mai spus ca statul urmareste ca pe termen mediu sa se retraga din program, iar bancile sa preia treptat-treptat aceste creditari. „Masura unei targhetari sociale ar face ca, practic, in plafoane chiar mai mici decat cele actuale, sa putem acorda garantii si sa facilitam accesul la creditele ipotecare targetat pentru anumite segmente sociale, bineinteles, luand in calcul si riscurile care provin”, a spus Nanu. „ Unul dintre obiective este de a determina bancile sa acorde credite mai multe in afara Programului «Prima Casa» si probabil ca, in curand, vom veni cu un mecanism de evaluare a bancilor in functie de cate credite dau in afara programului” Stefan Nanu, director general Trezoreria Statului
Pe de alta parte, dezvoltatorii spun ca deprecierea leului le-a scazut vanzarile si cer TVA de 5% pentru toate locuintele. Sunt cateva dintre concluziile Forumului „Piata Imobiliara – Perspective pentru Romania in 2018”, organizat de Intact Media Group in cadrul Salonului Imobiliar Bucuresti. Potrivit jurnalul.ro, cresterea ROBOR, terminarea plafoanelor de la “Prima Casa”, deprecierea leului au dat peste cap piata imobiliara. „Ceva s-a intamplat la mijlocul anului, care a dat piata imobiliara peste cap. In primul rand, piata imobiliara functioneaza pe incredere si, daca nu exista incredere, se prabuseste”, a declarat Dorel Nita, de la imobiliare.ro.
Dezvoltatorii imobiliari sunt deranjati de faptul ca plafonul de 450.000 de lei pana la care se aplica TVA de 5% nu mai este echivalentul a 100.000 de euro, in contextul in care cursul euro-leu a crescut. Din acest motiv sunt nevoiti sa reduca suprafetele construite sau calitatea finisajelor pentru a se incadra in plafonul de 100.000 de euro. „Propunem ca locuintele noi sa fie sprijinite cu un TVA de 5%, bineinteles, plafonat, pentru a-i ajuta pe cei care vor o locuinta mai mare. Din pacate, clientii se intorc catre locuintele vechi. Acest 5% ar fi foarte important pentru un upgrade imobiliar”, a declarat Bogdan Cosmin Ivan, secretar general Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania – Urbanis. In plus, dezvoltatorii spun ca si propunerea ca vanzarea de locuinte sa aiba TVA zero a cazut. Daniela Tanase, director in Ministerul de Finante, a explicat ca un TVA zero pentru vanzarile de locuinte nu este permis de legislatia europeana. „S-a solicitat o derogare, dar din pacate raspunsul a fost negativ – nu se poate aplica o cota mai mica de 5%”. „Cei care guverneaza trebuie sa inteleaga ca sunt multe persoane in stand by care nu pot sa isi cumpere o locuinta cu un TVA mai mare de 5%. Asta ar ajuta pe toata lumea. Nu este nevoie de un TVA de 0% din care statul nu ia nimic, ci un 5% care ajuta si clientii, si economia”, Bogdan Ivan, secretar general Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania – Urbanis.
sursa: bugetul.ro