Acasă Economie Raport BNR! Ce se intampla cu creditele pe final de an?

Raport BNR! Ce se intampla cu creditele pe final de an?

20

Un raport al BNR – Banca Nationala a Romaniei – arata ca bancile au relaxat standardele de creditare in cel de-al treilea trimestru din 2017 pentru creditele ipotecare dar au pus conditii mult mai dure pentru creditele de consum.

„Comparativ cu trimestrul anterior, in T3/2017 institutiile de credit autohtone au relaxat intr-o anumita masura standardele de creditare pentru creditele ipotecare si le-au inasprit in cazul creditelor de consum. Deciziile de politica monetara sau prudentiala ale Bancii Nationale a Romaniei, asteptarile privind piata imobiliara, modificarea concurentei din sectorul bancar, asteptarile privind situatia financiara a populatiei si riscul asociat bonitatii clientilor reprezinta factorii de influenta ai acestor evolutii”, se arata in document.

Principalul factor mentionat de institutiile de credit care a condus la relaxarea standardelor de creditare pentru creditele ipotecare in T3/2017 este reprezentat de cresterea concurentei din sectorul bancar. Totodata, bancile au avut in vedere factori precum deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR si asteptarile privind piata imobiliara pentru stabilirea standardelor de creditare pentru acest segment, mentioneaza sursa citata
Pentru cel de-al patrulea trimestru, bancile anticipeaza o inasprire semnificativa a standardelor pentru creditele de consum si mentinerea constanta a acestora in cazul creditelor ipotecare.

sursa: Agerpres

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos